Trucurile care transformă alimentele prăjite în adevărate delicii

1 85475 original jpg jpeg

Se ştie deja că prăjelile în exces nu sunt deloc bune. Este vorba mai ales de alimentele care au fost pregătite în uleiuri refolosite, care conţin substanţe toxice pentru organism.

Consumate echilibrat, alimentele prăjite pot fi un adevărat răsfăţ pentru mulţi dintre noi. Cartofii prăjiţi, gogoşile, carnea prăjită sau cârnăciorii fac parte din bucătăria românescă.

Există câteva trucruri de care ar trebui să ţii cont când prăjeşti ceva. Alimentele vor fi mai gustoase şi nu vor mai "înghiţi" atâta ulei. 

Pregătiţi alimentele reci la foc mediu ca să se pătrundă şi să nu se ardă în exterior

Cu cât un aliment este mai rece, cu atât va fi mai crocant după prăjire. Asadar, carnea, ouale si legumele ar trebui prajite imediat ce sunt scoase din frigider, nu dupa ce sunt lasate sa ajungă la temperatura camerei.

Foloseşte ulei special pentru prăjit

Uleiul de germeni de porumb, de palmier, de cocos sau cel de avocado sunt alegeri potrivite atunci când vine vorba despre prăjirea alimentelor.

Uleiul pentru prăjit nu se refoloseşte pentru că devine dăunător. De fiecare dată când prăjeşti ceva, aruncă uleiul şi inlocuieşte-l cu unul proaspăt în momentul în care găteşti.  Aceste uleiuri au un punct ridicat de fierbere şi nu eliberează radicalii liberi şi toxinele pe care le emană uleiul de floarea soarelui când începe să fumege.

image

Foloseşte întotdeauna ulei curat

Uleiul pentru prăjit nu se refoloseşte pentru că devine dăunător. De fiecare dată când prăjeşti ceva, aruncă uleiul şi inlocuieşte-l cu unul proaspăt în momentul în care găteşti.

Încinge uleiul înainte de a găti alimentele

Indiferent ce vrei să găteşti în cratiţă, încinge bine uleiul înainte să prăjeşti alimentele. Fie că e carne, fie că sunt legume, ouă, brânză sau gogoşi, e bine ca uleiul să fie deja fierbinte.

Pentru carne şi preparate din aluat, aşteaptă puţin mai mult timp, să ajungă uleiul la temperatură mai ridicată. Legumele sau brânza pot fi puse în tigaie când uleiul abia devine fierbinte.

image

Presară puţină sare în ulei

Ca să nu mai sară ulei peste tot când pui carnea sau cartofii prăjiţi în tigaie, e bine să presari puţină sare când uleiul se înfierbântă în cratiţă.

Ţine cont de grosimea alimentului pe care îl prăjeşti

Cu cât acesta este mai gros, cu atât temperatura trebuie să fie puţin mai mare pentru a asigura o bună preparare a interiorului şi pentru a obţine o crustă apetisantă.

Sursă: exquis.ro, libertateapentrufemei.ro