Roboții îți iau locul la muncă? Ce meserii sunt în pericol

Miliardarul Elon Musk spune că niciun om nu va mai lucra în viitor datorită progresului fantastic făcut de inteligența artificială. E și job-ul tău în pericol?

image

Ne plac filmele SF, în care viața oamenilor e întrepătrunsă cu cea a roboților. Însă cât de aproape e acest viitor de noi? MailOnline a făcut o listă cu meseriile care vor dispărea de pe piața muncii pentru simplul fapt că vor fi făcute de roboți.   

E de preferat ca o mașinărie să facă muncile grele, care presupun efort fizic susținut, la fel de bine cum angajatorii ar prefera oricând niște angajați care pot lucra non-stop, nu cer concedii, nu se îmbolnăvesc niciodată și nici nu obosesc. Ca să nu mai spunem că un robot presupune doar costul de realizare și de menținere într-o formă funcțională, pe când un angajat uman presupune salariu lunar, contribuții lunare plătite la stat și câte și mai câte costuri.  

Vedem deja pașii făcuți în această direcție. Ni se întâmplă multora dintre noi să sunăm la diverse instituții sau firme și să vorbim cu un robot, nu cu un om în carne și oase. Nu de puține ori, nu ne înțelegem cu calculatorul respectiv, care are programate niște răspunsuri standard și atât, nu ține cont de excepțiile unei situații și nici nu știe subtilitățile naturii umane.

Astfel, angajații din call center sunt, de multe ori, roboți, cu greu mai găsim, în acest domeniu, un om real cu care să vorbim. IKEA se laudă, de pildă, că 47% din apelurile telefonice sunt preluate de inteligența artificială. Robotul respectiv a fost numit Billie și se pare că, în viitorul deloc îndepărtat, va avea mai mulți colegi ca el. Brandul de mobilă suedez ne informează că va crea mai multe job-uri pentru roboți cât de curând.  

„Operatorii call center și cei care fac reclamă unor anumite branduri pe telefon sunt meseriile cel mai mult înlocuite de IA”, susține profesorul Carl Benedikt Frey, de la Oxford University. „Tehnologii asemănătoare cu ChatGPT sunt foarte bune pentru a reproduce interacțiunile umane cu lumea virtuală”, a punctat acesta.

Astfel, graficienii rămân fără serviciu cu o viteză uluitoare, la nivel global 58% dintre aceste job-uri sunt înlocuite de niște roboți. Site-ul analitic Adzuna susține că roboții „fură” job-ul IT-știlor, al web designerilor și ai inginerilor de solfware, nu numai al celor care lucrează în call center. 

Marea amenințare a oamenilor este ChatGPT, care preia tot mai multe domenii și e capabil să creeze conținut exact ca un om. De fapt, îl face mai repede, mult mai repede decât un om. În publicitate, un copywriter compune un text în aproximativ 90 de minute, în timp ce inteligența artificială consumă doar 10 minute ca să facă același lucru.

image

Mai mult, roboții pot fi angajați ca paznici, oameni de serviciu și chiar îngrijitori în spitale sau centre de vârstnici. Roboții sunt folosiți tot mai mult în fabrici, să ridice cutii grele și să ordoneze anumite produse în depozite. Pe șantiere, sunt la fel de bineveniți – pot amesteca cimentul și îl pot nivela perfect.

Până și jurnaliștii sunt în pericol. Textul acesta, de pildă, putea fi făcut de un robot și nu de un jurnalist, care s-a documentat și a tradus, din studiile publicate în presa străină, informații de ultimă oră legate de acest subiect de mare actualitate.

Arhitecții, creatorii de modă și până și profesorii pot fi, de asemenea, înlocuiți de inteligența articială. Din păcate, pericolul la care suntem expuși e că și meseriile creative sunt în pericol de-a fi făcute de roboți. Totuși, cel mai mare risc pe care și-l ia omenirea e că oamenii vor munci tot  mai puțin sau, vorba lui Elon Musk, deloc. Ce vor face ei după ce sunt înlocuiți de roboți? Aceasta e marea întrebare.

foto - Shutterstock



Recente

Prajitura poloneza  Sursa foto shutterstock 1935242111 jpg
clickpentrufemei ro jpg
femeie în casă  foto   Shutterstock jpg
Deshidratare jpg
femeie ca o regină foto   Shutterstock jpg
mască de față  foto   Shutterstock jpg
Ginkgo biloba  Sursa foto shutterstock 1767278624 jpg
Fibrom uterin jpg
Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg