Slăbeşti şi ocoleşti cel mai ascuns tip de cancer! Câte kilograme trebuie să dai jos ca să fii în siguranţă?

1 fitness g0b90bd921 1280 jpg jpeg

Pandemia ne-a afectat din multe puncte de vedere. Cea mai vizibilă schimbarea a fost luarea în greutate. Vrând-nevrând, n-am mai făcut prea multă mişcare, am ales izolarea, am mâncat pe fond emoţional şi am pus kilograme în plus. Un studiu american recent a scos la iveală faptul că dacă am slăbi am putea evita inclusiv un tip de cancer care se depistează de obicei în stadii avansate.

Primul semnal de alarmă pentru cei care încep să ia în greutate este apariţia burţii inestetice. Prin pierderea în greutate se poate scăpa de aceasta, dar schimbarea ce mai importantă ar putea să se petreacă sub ea. Un studiu apărut la începutul lunii februarie 2022 în publicaţia „JNCI Cancer Spectrum‟ a subliniat faptul că slăbitul ar putea reduce riscul de cancer colorectal.

Cercetătorii americani au monitorizat aproximativ 17.000 de participanţi. Aceştia au fost supuşi unui screening pentru mai multe tipuri de cancer, de prostată, plămâni, colorectal şi ovarian. S-a descoperit că participanţii la studiu care au slăbit în timpul perioadei de 5 ani de cercetare au avut un risc cu 46% mai mic de a dezvolta polipi la nivelul colonului. Aceste excrescenţe, numite şi adenoame, sunt asociate cu dezvoltarea unui cancer, de aceea sunt îndepărtate în timpul colonoscopiilor de screening.

Doar atât trebuie să slăbeşti ca să previi cancerul colorectal!

Cercetătorii au remarcat că până şi numai un kilogram în minus ar fi de ajuns pentru a reduce riscul de cancer colorectal. O greutate mare joacă un rol major în apariţia acestei boli nemiloase. Participanţii care au îngrăşat aproximativ şase kilograme au avut un risc cu 30% mai mare de a avea polipi.

Potrivit Centrului pentru prevenirea şi controlul bolilor al Departamentului pentru Sănătate Publică din SUA, cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent cancer la bărbaţi şi femei, dar rata a scăzut în ultimii 20 de ani. Mulţi experţi cred că acest lucru se datorează mai multor screening-uri, îndeosebi colonoscopii care se recomandă de la vârsta de 45 de ani.

Citeşte şi: Care sunt dietele cu care mulţi vor să slăbească în 2022. Mergi la sigur cu ele!

„60% din pacienţii tineri sunt diagnosticaţi în stadiile III şi IV‟

În ciuda scăderii ratei de cancer colorectal, la persoanele sub 40 de ani, tendinţa este de creştere. Este posibil ca riscul de cancer de colon să crească cu 90% la persoanele sub 35 de ani. „Aproximativ 60% dintre pacienţii tineri sunt diagnosticaţi cu cancer colorectal în stadiile III şi IV, care este mai greu de tratat‟, a subliniat medicul  Yi-Qian Nancy You, de la departamentul de chirurgie colorectală al Centrului de cancer de la Universitatea din Texas. Prin urmare, aplicarea unor strategii de stil de viaţă, la orice vârstă, este esenţial pentru reducerea riscului.

Citeşte şi: Dietele fulger ale artiştilor. Ce mănâncă atunci când vor să slăbească rapid?

Nu doar pierderea în greutate poate scădea riscul de cancer colorectal, ci şi alte modalităţi:

- exerciţiile fizice regulate,

- dieta sănătoasă, diversificată,

- analizele medicale anuale şi colonoscopia la recomandarea medicului de familie.