Streptococoul B în sarcină, un posibil pericol pentru bebeluş, la naştere

1 sarcina jpg jpeg

Printre numeroasele bacterii care trăiesc în organismul uman – unele benefice, ajutându-l să funcţioneze corect, iar altele cauzatoare de diverse probleme – se află şi streptococul de grup B (SGB).

Acesta trăieşte în sistemul urinar, digestiv sau în aparatul reproducător fără ca măcar să ştim acest lucru şi, în mod normal, nu creează nicio problemă. Situaţia se schimbă în cazul femeilor însărcinate, pentru că acest streptococ poate fi periculos pentru copil.

Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate, ne oferă amănunte despre streptococul de grup B, cum poate fi prevenită afectarea nou născutului şi ce măsuri pot fi luate dacă acesta a fost infectat la naştere.

Bacteria se găseşte în mod normal în vaginul sau rectul unui procent de 25% dintre femeile adulte sănătoase, fără a ridica nicio problemă de ordin medical. Prezenţa lui în organsim nu este consecinţa vreunei acţiuni în urma căreia acesta să fi fost contractat. Adevărata problemă apare atunci când femeia este însărcinată, pentru că streptococul poate fi transmis copilului la naştere, iar el poate avea de suferit. Este şi motivul pentru care testarea în timpul sarcinii este deosebit de importantă. E adevărat că nu toţi copiii care se nasc dintr-o mamă cu un rezultat pozitiv la testarea pentru streptococul de grup B se vor îmbolnăvi neapărat, dar dacă acest lucru se întâmplă, urmările sunt grave şi nu merită riscul.

„Screeningul de rutină pentru streptococul de grup B se efectuează între săptămânile 35 şi 37 de sarcină. Prezenţa lui în organism poate provoca infecţii ale tractului urinar, placentei, uterului şi lichidului amniotic. Mai mult, femeia poate transmite infecţia copilului în timpul travaliului şi al naşterii. Testarea este simplă, nedureroasă, implică recoltarea unei probe din vagin cu ajutorul unui tampon, iar rezultatul este disponibil în maxim 72 de ore”, a precizat dr. Vythoulkas.

A şti dacă vaginul femeii însărcinate este colonizat sau nu cu streptococ de grupa B este important pentru a fi luate măsuri de prevenire a infecţiei precoce a bebeluşului, înainte de naştere. Astfel, în cazul în care testarea gravidei are rezultat pozitiv, acesteia îi vor fi administrate în timpul travaliului, intravenos, antibiotice. Măsura ajută foarte mult în prevenirea transmiterii streptococului de grup B la copil. „Antibioticele nu pot fi administrate mai devreme – adică înainte de declanşarea travaliului – deoarece această bacterie se regenerează foarte rapid”, a adăugat dr. Andreas Vythoulkas.

Bebeluşii pot fi afectaţi de streptococul de grup B imediat după naştere sau tardiv. Chiar dacă în cele mai multe cazuri expunerea la această bacterie nu are urmări, pentru unii ea poate fi deosebit de periculoasă şi chiar fatală. Riscul cel mai mare este prezent la cei născuţi prematur, al căror sistem imunitar este mai puţin dezvoltat.

Un debut precoce al infecţiei înseamnă manifestări în prima săptămână de viaţă, în general în primele 24 de ore. Infecţiile cu debut tardiv se dezvoltă în primele săptămâni sau luni de viaţă şi se manifestă prin febră, probleme în alimentaţie şi respiraţie, iritabilitate sau, dimpotrivă, inactivitate (lipsă de vlagă). Tratarea cazurilor este de competenţa neonatologului sau pediatrului.

Sursă imagine: medicaments-generiques.com