Studiu. Cartofii prăjiți, pizza și hamburgerii afectează și creierul, nu doar silueta!

Dacă până acum știam că preparatele de tip fast-food, precum pizza, cartofii prăjiți și hamburgerii, ne afectează silueta, un nou studiu dezvăluie că această mâncare ultraprocesată este periculoasă și pentru creier. 

image

Mâncarea de tip fast-food atrage consumatorii, deoarece este gustoasă, miroase și arată foarte bine, însă specialiștii în sănătate nu au o părere foarte bună despre aceste alimente… 

Ce se întâmplă dacă mănânci, în mod regulat, mâncare ultraprocesată? 

Pentru că este bogată în grăsimi saturate, zahăr, sare și carbohidrați, recomandarea generală este ca mâncarea ultraprocesată să fie consumată ocazional și în cantități mici.

În caz contrar, pizza, shaorma, cartofii prăjiți, hamburgerii, sucurile, dar și alte preparate prăjite și bogate în calorii ar putea duce la creșterea colesterolului și trigliceridelor în sânge și la un nivel ridicat al glicemiei, ceea ce ar putea provoca afecțiuni, precum: obezitate, diabet de tip II și probleme cardiovasculare. Și cele gastrointestinale, renale și dermatologice sunt pe listă! 

Citește și: Ce efecte poate avea mâncarea de tip fast-food asupra copiilor și de ce aportul ar trebui să fie strict 

Mâncarea de tip fast-food afectează și capacitatea de învățare! 

Mai mult decât atât, un grup de cercetători a constatat că aceste preparate sunt nocive și pentru sănătatea mintală, pot afecta somnul și inclusiv pot da dependență, la fel ca alcoolul sau nicotina, dacă sunt consumate regulat.

Potrivit „Wall Street Journal‟, oamenii de știință au descoperit că persoanele care mănâncă, în mod constant, gustări bogate în grăsimi și zahăr au o memorie mai proastă și rețin mai greu informații decât cei care consumă preparate sănătoase.

Vezi și: Aruncă rezervele ascunse, dacă vrei să combați obiceiul de a ronțăi gustări nesănătoase! Trucuri care funcționează

Dieta bogată în alimente ultraprocesate afectează microbiomul intestinal, care stimulează funcția imunitară și reglează stresul. De asemenea, controlează producția de dopamină, substanța din creier responsabilă cu starea de bine, de unde și dependența pentru aceste preparate nocive. Așadar, alimentele de tip fast-food nu doar că ne afectează silueta, ci și starea de spirit, memoria, capacitatea de învățare și odihna. 

  • Bine de știut! Este suficient ca un singur mic-dejun, bogat în preparate ultraprocesate, să afecteze capacitatea de învățare din acea zi, spun experții.  

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

Mira jpg
Cozonac impletit  Sursa foto shutterstock 266611979 jpg
Minitarte aperitiv  Sursa foto shutterstock 43811440 jpg
Cum poți realiza bijuterii handmade unice jpg
Pulpa de miel in foitaj  Sursa foto shutterstock 1661084821 jpg
Insecte in baie  jpg
femeie care mănâncă salată  foto   Shutterstock jpg
Oua umplute  Sursa foto shutterstock 1936397476 jpg
pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg