Terapia în natură: ce este şi cum poate îmbunătăţi calitatea vieţii

1 shutterstock 1782858575 jpg jpeg

Un tip de terapie care începe să prindă popularitate este cea în natură sau eco-terapia. Atât studiile de specialitate, cât şi persoanele care au trecut prin asta spun că terapia în natură poate îmbunătăţi starea mentală şi fizică, prin simplul fapt că activitatea are loc în aer liber.

Cu toate acestea, diferenţa între eco-terapie şi activitatea de recreere constă în prezenţa unui terapeut foarte bine instruit care participă activ la aceste sesiuni de terapie. Rolul terapeutului este acela de a facilita interacţiunea clienţilor cu natura, de a stabili obiective împreună. De altfel, terapia în natură oferă noi oportunităţi de socializare. Cercetările arată că singurătatea sau izolarea socială este de două ori mai dăunătoare sănătăţii decât obezitatea. De asemenea, este mai nocivă şi decât lipsa de activităţi fizice şi are aceleaşi consecinţe ca fumatul a 15 ţigări pe zi. În fond, atunci când ai o viaţă socială activă, cercetările au arătat o speranţă de viaţă mai mare.

Ce poţi face într-o şedinţă de terapie în natură

  • Grădinărit
  • Activităţi de aventură 
  • Plimbări şi activităţi în parc
  • Terapie asistată de animale (TAA)
  • Meditaţie şi yoga

Specialiştii le pot recomanda pacienţilor să cunoască natura, chiar şi celor care suferă de diabet, de hipertensiune arterială sau de oboseală. Eco-terapia poate aduce mai multe beneficii asupra sănătăţii, cum ar fi: 

Rezilienţă. Copiii care trăiesc în zone rurale au tendinţa de a avea o rezistenţă mai mare la stres şi îşi pot îmbunătăţi capacitatea de concentrare şi funcţia cognitivă. Timpul în aer liber poate, de asemenea, să le stimuleze creativitatea. 

Pentru tulburarea de stres post-traumatic (PTSD)

Pentru îmbunătăţirea funcţionării sistemului nervos

Pentru sănătatea emoţională. Cercetările în domeniu au găsit o legătură între eco-terapia şi reducerea stresului, îmbunătăţirea stărilor de anxietate, de depresie, dar şi creşterea stimei de sine.

Nu în ultimul rând, terapia în natură îţi poate da sentimentul de satisfacţie, de realizare. Atunci când ai o rutină şi nişte obiective realizabile, calitatea vieţii tale se poate îmbunătăţi semnificativ.