Cât au cheltuit românii pe vacanţe în vara asta şi care au fost locaţiile preferate

1 bran jpg jpeg

Deşi infecţiile cu noul coronavirus cresc într-un ritm alarmant, românii nu au renunţat la vacanţe în vara aceasta. Totuşi, comparativ cu alţi ani, mult mai mulţi oameni au prefera să-şi petreacă zilele libere în ţară.

Conform datelor înregistrate de portalul de rezervări hoteliere travelminit.ro, din ce în ce mai mulţi turişti români înlocuiesc vacanţele în Bulgaria şi Grecia cu sejururi la pensiunile din România. Piscina şi restaurantul propriu sunt printre cele mai dorite facilităţi de turiştii aflaţi în căutarea unei vacanţe liniştite în ţara noastră.

Doar în luna iunie, românii au rezervat peste 50.000 de nopţi de cazare folosind vouchere de vacanţă. Cele mai căutate destinaţii de vacanţă sunt litoralul Marii Negre, Valea Prahovei, staţiunile balneare şi oraşele istorice precum Sibiu, Cluj-Napoca şi Sighişoara.

Cât costă vacanţele

Preţul mediu pentru un pachet de vacanţă de trei nopţi achitat cu vouchere de vacanţă este 1.089 lei pentru 2 persoane. Asta înseamnă o creştere de 8% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Cele mai multe rezervări cu tichete de vacanţă au fost făcute de familii (45%), iar costul mediu al unei vacanţe pentru doi adulţi şi unul sau doi copii este de 1.065 lei pentru trei nopţi. De asemenea, o mare parte din rezervări au fost făcute şi de cupluri (42%), iar costul mediu al unei vacanţe pentru două persoane este de 726 lei pentru doi adulţi, pentru trei nopţi.

"Suntem pe un trend ascendent în ceea ce priveşte numărul rezervărilor efectuate, însă turiştii sunt extrem de atenţi la condiţiile de anulare sau schimbare a datei sejurului oferite de hotelieri. Avem peste 3.400 de proprietăţi care oferă anulare gratuită şi flexibilitate totală a rezervării şi suntem în discuţii permanente pentru a convinge din ce în ce mai mulţi hotelieri să ofere aceste facilităţi oaspeţilor lor", a declarat Timea Ambrus, director operaţiuni la Travelminit.

Litoralul este cel mai scump. În Mamaia, de exemplu, o pensiune completă la un hotel de patru stele pentru o cameră de două persoane costă 5.244 lei pentru şase nopţi. Pentru bugete mai mici, în Eforie Nord o pensiune completă la un hotel de trei stele pentru o cameră de două persoane preţul porneşte de la 3.600 lei pentru şase nopţi.

La munte, un hotel de trei stele din Sinaia, cu piscină, saună şi jacuzzi, costă 3.000 lei pentru şase nopţi, pensiune completă pentru două persoane. Pentru aceleaşi condiţii, preţurile coboară în Bucovina la 2.400 lei.

Vacanţele în străinătate, evitate

Deşi cozile de la graniţe cu românii care înceracă să ajungă în Grecia par apocaliptice, vara aceasta mult mai puţini oameni plănuiesc un concediu în străinătate. Dată fiind incertitudinea posibilităţii de a călători în destinaţiile estivale bine-cunoscute românilor, precum Grecia, Bulgaria şi Turcia, tot mai mulţi români se reorientează spre destinaţii de la noi. Valea Prahovei, zonele balneoclimaterice şi litoralul rămân cele mai căutate destinaţii, dar şi alte staţiuni montane, în special din zona Lacului Roşu, Cheile Bicazului, dar şi cetăţile Transilvaniei şi mănăstirile Bucivinei sunt la mare căutare.

Aproape jumătate dintre rezervările făcute pe portalul travelminit.ro sunt pentru vacanţe de ultimul moment, ce au check in-ul în mai puţin de două săptămâni de la data rezervării.