Condiţii de ger: cum porneşti optim motorul pe motorină

1 72920 original jpg jpeg

Sezonul rece aduce provocări suplimentare motoarelor pe motorină, iar pregătirea corespunzătoare a autoturismului, respectarea regulilor de prevenţie şi adaptarea la condiţiile de ger sunt esenţiale pentru o călătorie sigură.

În condiţiile de ger prognozate pentru perioada următoare,este util să se urmeze câţiva paşi pentru a asigura pornirea uşoară şi rularea în siguranţă,spun specialiştii.Pornirea şi funcţionarea motorului care foloseşte motorină sunt mai dificile în anotimpul rece decât în restul anului,mai ales în cazul maşinilor alimentate cu motorină. Dacă se foloseşte motorină obişnuită,parafina din acest tip carburant formează cristale când temperatura scade sub -7°C,ceea ce blochează alimentarea motorului.

Iată câteva recomandări ale inginerilor auto în privinţa pornirii motoarelor diesel pe timp de iarnă:

1. În primul rând,alimentaţi cu un carburant special pentru condiţii de ger,cu o temperatură limită de filtrabilitate cât mai joasă. Temperatura Limită de Filtrabilitate la rece a carburanţilor pentru motoarele diesel este cea mai mică temperatură la care carburantul poate curge liber în instalaţia respectivă. Spre exemplu,e recomadată folosirea de motorină specială pentru iarnă,ce asigură funcţionarea la temperaturi deosebit de scăzute,până la -38°C.

2. Înainte de a acţiona demarorul,aşteptaţi stingerea martorului “bujii incandescente” din bord. Dacă temperatura este extrem de redusă,puteţi repeta punerea contactului pentru încălzirea suficientă a aerului din motor.