Drumeţie de vis la Rânca, «Sinaia Olteniei»

1 49331 original jpg jpeg

Ţi-e dor de linişte, de aer curat şi de o drumeţie pe cinste pe munte? Atunci nu ezita să petreci un sejur în staţiunea Rânca, situată în inima Munţilor Parâng.

Cunoscută drept „Sinaia Olteniei”,sta­ţiunea Rânca este una dintre cele mai frumoase din ţară. Situată la 1.600 de metri altitudine,la Poalele Vârfului ­Păpuşa,este locul ideal pentru un sejur de câteva ­zile în creierul munţilor. Aer puternic ­ozonat,multă verdeaţă şi multă linişte! Ce mai,o adevărată oază de relaxare!

Din Rânca ­pornesc multe ­trasee turistice

O staţiune mică,dar foarte primitoare,care-ţi oferă o privelişte extraordinară. Aceasta este Rânca. De aici,poţi face nenumărate trasee turistice,ca să descoperi,pas cu pas,minunile Parângului.

Sunt drumuri marcate pe care,în această perioadă a anului,poţi umbla în voie. Fie pe Valea Gilortului,fie pe jnepeniş către Lacul Gâlcescu (cel mai mare lac glaciar din Parâng),Pasul Urdele,Valea Iezerul sau spre Obârşia Lotrului,o staţiune în care poţi pescui păstrăv. Sunt numai ­câteva variante. Pe celelalte,le poţi descoperi chiar tu!

Popas la Peştera Muierilor

Înainte să urci sau după ce cobori de la Rânca,este musai să faci un popas şi la Peştera Muierii,una dintre cele mai frumoase şi mai misterioase din ţara noastră. Legenda spune că denumirea vine de la faptul că,în trecut,pe când se purtau războaie,era folosită de femei şi de copii pentru a se adăposti de atacatori.

În zilele noastre,peştera,lungă de 3,6 km,a rămas un loc spectaculos,care oferă turiştilor senzaţii unice. Este formată din galerii frumos desenate în piatră şi în calcar,dispuse pe patru niveluri. Iar spectacolul coloanelor,al stalagmitelor şi al stalactitelor este fabulos!

Peştera Muierilor

simeon stalpnicul png

Nenumărate posibilităţi de cazare

Fie că alegi să te cazezi la vilă,la cabană,la o pensiune turistică sau la hotel,ofertele de cazare din staţiune sunt pentru toate gusturile şi pentru toate buzunarele. Astfel,pentru o cameră dublă,tarifele pornesc de la 60 de lei pe noapte şi ajung până la 100-110 lei,în funcţie de locul preferat de turist. Totodată,preţurile sunt un pic mai piperate în weekend. Micul dejun este inclus în preţ.

Transalpina,cea mai înaltă şosea din ţară

Drumul până la Rânca este unul dintre cele mai frumoase şi mai spectaculoase din ţară,căci vei fi cu capul în nori,la propriu:nu mai puţin de 30 km din şosea sunt situaţi la 2.000 m altitudine.

Peisajul care ţi se înfăţişează este superb:pajişti cu flori multicolore şi văi pline de verdeaţă. În timp ce urci,chiar şi abruptele creste ale munţilor Parâng par că-ţi zâmbesc,prieteneşte,din depărtare!

Totodată,pe acest drum,dar şi în Rânca,vremea „se joacă” mereu cu turiştii:în câteva minute,de la razele jucăuşe ale soarelui,te poţi trezi în mijlocul unei ploi reci sau a unei porţiuni de ceaţă. Aşa că trebuie să ai la tine şi haine mai groase.

51ad90ae10dca0653fc3f3bab838f8c3 jpg jpeg

Cum ajungi?

Rânca este situată pe unul dintre platourile Munţilor Parâng,chiar la poalele Vârfului Păpuşa. Ca să ajungi aici,ai de ales între traseul Bucureşti-Piteşti-Râmnicu Vâlcea-Stoeneşti-Slătioara-Novaci-Rânca (272 km),cât şi Târgu Jiu-Bengeşti-Novaci-Rânca (62 km).

Poţi petrece o seară de pomină la stână

Sigur te vor cuceri şi stânile tradiţionale din apropiere de Rânca. Acolo vei putea savura cel mai bun bulz cu mămăligă şi cea mai bună brânză de oaie,dar şi să stai la un foc de tabără şi să asculţi poveştile ciobanilor.

Nu te da în lături nici de la scurte drumeţii,pe cărările şi potecile din apropierea staţiunii. Peisajul este magnific:păduri de molid şi de brad,fâneţe,pajişti colorate. Şi dacă-ţi plac fructele de pădure,aici este paradisul afinelor şi al zmeurei,pe care le poţi culege până la sfârşitul lunii august.