Hey, mate... tocmai din Scoţia

1 47220 original jpg jpeg

Nu e o destinaţie clasică de vacanţă, precum Franţa sau Spania, asta e clar. Dar de ce oare nu ai inclus-o până acum în planurile tale de vacanţă? Asta va fi întrebarea care te va obseda odată ce vei vizita Scoţia.

Verdele… Şi acum,la atâta timp de când am vizitat Scoţia,îmi aduc aminte verdele crud care m-a obsedat timp de o săptămână,cât am parcurs-o dintr-un capăt în altul. Şi ploaia măruntă,aducătoare de ceaţă,care nici măcar nu ne-a deranjat. Dimpotrivă,ne-a întregit (într-un mod plăcut) stereotipurile despre Scoţia şi ne-a făcut plimbarea prin ţara lacurilor şi a englezei neînţelese mai romantică. Da,dacă e să aşezi Scoţia într-un clasament,ar fi acela al ţărilor în care merită să te duci cu partenerul. Poate în luna de miere sau pur şi simplu într-o săptămână de regăsire a tandreţei. La crearea atmosferei romantice cred că ajută şi penuria de oraşe. Poţi merge zeci de kilometri fără să întâlneşti kilt de scoţian sau acoperiş de casă. Şi astfel ai mai mult timp să tragi în piept aerul atât de curat şi ai liniştea să-ţi pregăteşti doza de optimism pentru primul orăşel tipic scoţian întâlnit în cale.

Oare ce să văd în Scoţia?

La cât de mică este,te poţi arunca la un raspuns de genul “Tot!”. Nu vei greşi cu nimic. Orice traseu ai decide să faci,te sfătuiesc să nu ratezi zona lacului Ness,muntele Ben Nevis (al cărui nume înseamnă “printre nori”-nu-i aşa că deja te-a fermecat?),capitala Edinburgh şi cosmopolitul Glasgow. Şi indiferent cu ce ajungi în Scoţia,ca să baţi întreaga ţară închiriază la faţa locului o maşină. Vei ieşi mult mai ieftin decât dacă ai lua-o pe cont propriu cu mijloacele de transport în comun.

Cine l-a văzut pe Nessie?

Ar fi mai mare păcatul să nu încerci să desluşeşti şi tu misterul celui mai îndrăgit monstru din lume,Nessie,care se pare că ar sălăşlui în lacul Ness. Chiar dacă nu o să te numeri printre “vizionarii” care au spus că l-au zărit pe simpatic,măcar te vei delecta cu peisajul din jurul Loch Ness. Şi cu o plimbare prin Inverness,oraşul clasic scoţian,cu sunet de cimpoi pe străzi şi cu magazine cu o ofertă bogată de kilturi şi de fulare de caşmir.

În căutarea orăşelelor tipice

Peste câteva lacuri depărtare şi alte câteva dealuri înverzite de Inverness şi de zona lacului Ness,poţi găsi două oraşe scoţiene cunoscute,amândouă fermecătoare,dar total diferite. Dacă Edinburgh,după cum îi sugerează şi numele,are un aer mai aristrocratic (poate la impresia generală ajută şi vechiul castel din centru),Glasgow este genul de oraş care tinde “să dea pe dinafară”:mai cosmopolit,mai efervescent… Şi cu toate astea,în Glasgow e o aglomeraţie tihnită,de duminică. Iar oamenii sunt de pus pe rană şi de făcut prieteni pentru totdeauna. Păcat că nu înţelegi mare lucru din ce spun. Şi asta chiar dacă ai avea la mână zece atestate Cambridge de limba engleză. Ei bine,în Scoţia se vorbeşte o engleză… ca în Scoţia. Puţină engleză,mult “mate” (un fel de ”prietene”),care tinde să acapareze toată fraza. Ce ne-o fi zis atât domnul simpatic care ne-a ajutat cu maşina rămasă în pană… nici acum nu ştiu.

Să fie munte,să fie parc…

Mai rămâne acum să te conving să urci pe Ben Nevis. Dacă îţi plac drumeţiile pe munte,nu e greu:acest vârf “mereu în nori” este cel mai înalt din Scoţia. Ei,nu te gândi că este un gigant,are puţin peste 1.300 de metri. Iar dacă nu-ţi place muntele,priveşte-o ca pe o plimbare în parc. Gândeşte-te că pe Ben Nevis scoţienii plantează flori. Şi pun atenţionări cu “Nu călcaţi iarba şi nu părăsiţi poteca”. Parcă seamănă cu afişajele din parcurile noastre,nu?Recente

rochii elegante jpg
Regina Victoria – secvențe jpeg
menopauza jpg
Tort cu mousse de capsuni  Sursa foto shutterstock 1438016888 jpg
pierderi de memorie jpg
Ce se intampla daca mananci oua in fiecare zi  Sursa foto shutterstock 714691903 jpg
Musaca greceasca  Sursa foto shutterstock 271634957 jpg
featured image (1) (1) (1) jpg
dormitor, usa deschisa jpg
femeie zambeste jpg
cum alegi parfumul pentru partenerul tau  1068861017 jpg
Cobbler cu capsuni  sursa foto shutterstock 1762492469 jpg
Exercitii subtierea taliei  Sursa foto shutterstock 2165962403 jpg
obezitate jpg
femeie care se tunde  sursa   Shutterstock jpg
Intepatura de albine  jpg
azil de batrani png
apa termala femeie zambind jpg
Cartofi noi cu pui la cuptor  Sursa foto shutterstock 1068893642 jpg
freepik com 2 jpg