Iamal, viaţa de la capătul lumii. Descoperirile miraculoase din Siberia

1 shutterstock 608519183 jpg jpeg

Peninsula Iamal este situată în Districtul autonom Iamalia-Neneţia din nord-vestul Siberiei (Rusia). Se întinde pe aproximativ 700 de km şi este mărginită de Marea Kara la nord, Golful Baydaratskaya în vest şi de Golful Obi în est. În limba localnicilor, numită neneţ, “iamal” înseamnă „capătul lumii”.

În Iamal sosesc turişti curioşi să cunoască viaţa oamenilor de la polul nord, să admire peisajele unice, de un alb imaculat şi să asculte poveşti despre mamuţi. Pe teritoriul peninsulei, locuiesc câteva mii de păstori neneţi si hanti. Ei deţin circa 500.000 de reni domesticiţi.

4 crescatori de reni jpg jpeg

Peninsula găzduieşte şi o multitudine de specii de păsari migratoare. Păsări sfinte sunt considerate de localnici – cocorii siberieni. În întreaga lume mai există doar câteva zeci de exemplare, specia fiind pe cale de dispariţie.

stanga
dreapta
2 pui de mamut jpg jpeg
3 aurora boreala siberia jpg jpeg
4 crescatori de reni jpg jpeg
5 localnici din peninsula iamal rusia jpg jpeg
6 iamal gazoduct rusia 2 jpg jpeg
7 iamal gazoduct rusia jpg jpeg
8 peninsula iamal jpg jpeg
9 liuba jpg jpeg

În anul 2007, crescătorii de reni din această zonă a Siberiei au găsit un pui de mamut lânos (vechi de 37 de milenii), în stare de conservare aproape perfectă. Mamutul, pe care savanţii l-au botezat “Liuba”, a fost atât de bine conservat, încât se pot vedea clar mai multe organe interne. Până în 2014, puiul de mamut a fost expus în zece oraşe ale lumii, ultima oprire fiind la celebrul Muzeu de Istorie Natarală din Londra.

2 pui de mamut jpg jpeg

Peninsula Iamal este cunoscută şi prin cel mai mare zăcământ de gaze naturale al Rusiei. De aici se extrage aproximativ 90% din totalul gazului rusesc. “Programul pentru exploatarea integrală a câmpurilor din Iamal şi a apelor adiacente” este un proiect dezvoltat de compania rusă “Gazprom”, împreuna cu Administraţia regiunii Iamalia-Neneţia, în anul 2002. De atunci, compania creează baze ştiinţifice de proiectare, soluţii tehnologice şi de mediu pentru valorificarea zăcămintelor şi construcţia gazoductelor în peninsula Iamal. Centrul va produce până la 360 miliarde de metri cubi de gaz pe an.

7 iamal gazoduct rusia jpg jpeg

Nicăieri în Rusia, nu a fost posibil doar în doua decenii să se creeze un asemenea complex de extracţie a gazelor naturale ca în Iamal. Din acest motiv, anume valorificarea zăcămintelor din Iamal va juca un rol important în dezvoltarea industriei de gaze din Rusia, în secolul XXI.

Un principiu de bază al dezvoltării industriale în peninsula Iamal este menţinerea unei relaţii armonioase cu populaţia indigenă şi stilul ei de viaţă. Industrializarea masivă a acestui teritoriu ar putea pune în pericol ecosistemul peninsulei.

5 localnici din peninsula iamal rusia jpg jpeg

Sursă foto: Shutterstock, gazprom.com/projects