Malta - pe urmele Cavalerilor Ioaniţi

1 48189 original jpg jpeg

Cu o istorie zbuciumată de peste 7.000 de ani şi cu frumuseţi unice, Malta rămâne mereu o destinaţie excepţională pe lista călătorului împătimit.

Deşi este puţin mai mare decât un orăşel (316 kmp),Malta are o poziţie de excepţie în bazinul mediteraneean,fiind,de‑a lungul mileniilor,casă,fortăreaţă,nod comercial şi refugiu pentru navigatori.

Insula are o istorie palpitantă,fiind ocupată pe rând de fenicieni,greci,romani,arabi,normanzi,spanioli,francezi,britanici,toţi lăsând o mică moştenire în urmă. Arabii au lăsat limba şi arhitectura. Cavalerii Ioaniţi au adus aici religia catolică şi au instalat capitala la Valletta. Şi nu în ultimul rând,după dominaţia britanică,a rămas engleza,cea de-a doua limbă oficială.

Nu rata să vizitezi!

* Valleta,cea mai fortificată capitală din lume.

*Mdina,cetatea medievală perfect conservată,locuită încă. Ambele fac parte din patrimoniul UNESCO.

* Insula Gozo,a legendarei Calypso,cu străduţele ei minunate. Aici poţi vizita Biserica Ta’Pinu (Biserica Miracolelor),Fereastra Albastră,Citadela,Peştera nimfei Calypso.

* Trebuie neapărat să ajungi la Grota Albastră,o stâncă sub formă de arcadă,unde poţi vedea efectul „mâinii albastre”,datorat apei din peşteră,de un albastru-azuriu.

* Şi,bineînţeles,nu rata Laguna Albastră! Amatorii de antichităţi mai pot vizita templele megalitice,vechi de peste 7.000 de ani.

Shopping

Suvenirurile cu Crucea Malteză,bijuteriile din aur şi argint şi ceramica de Mdina sau de Gozo sunt foarte frumoase,dar destul de scumpe. În schimb,suvenirurile care să-ţi amintească de această călătorie specială au preţuri accesibile şi sunt minunate.

Specialităţi gastronomice

Deşi bucătăria tipic mediteraneeană se bazează pe preparate din peşte şi din fructe de mare,mâncarea tradiţională malteză este o tocăniţă de iepure cu usturoi. Vinurile sunt foarte bune,mai ales vinul alb sec,şi ieftine.

Dacă nu te încântă niciuna dintre variante,poţi găsi restaurante cu profil turcesc,spaniol,italian,marocan sau indian. Ca o curiozitate,vei găsi pub-uri tipic englezeşti,urme ale dominaţiei britanice.

Profită de reduceri!

Dacă vrei o vacanţă într-un loc mai exotic,nu trebuie să dai neapărat o avere. Când îţi faci planurile din timp,poţi avea un concediu de vis la un preţ rezonabil.

* Hotel Palazzin 4*,de la 305 euro,avion+7 nopţi cazare,mic dejun,cameră cu vedere la mare BONUS

* Hotel Bella Vista 4*,de la 355 euro,avion+7 nopţi cazare,demipensiune şi jacuzzi BONUS

* Hotel Suncrest 4*,de la 461 euro,avion+7 nopţi cazare,ALL INCLUSIVE,camera cu vedere parţială la mare BONUS

* Hotel Solana 4*,de la 386,avion+7 nopţi cazare,mic dejun

* Hotel InterContinental 5*,de la 585 euro,avion+7 nopţi cazare,mic dejun,camera cu vedere la grădină BONUS.