Pe urmele Vrâncioaiei

1 48364 original jpg jpeg

Vrei să petreci câteva zile relaxante, cu toată familia, într-o zonă cu peisaje de basm? Staţiunile din Munţii Vrancei îţi pot oferi tot ceea ce-ţi doreşti.

În funcţie de traseul pe care-l alegi,vei avea ocazia să treci printr-una din localităţile care amintesc de fiii Tudorei Vrâncioaia:Bodeşti,Negrileşti,Bârseşti,Spulber,Păuleşti,Spireşti şi Nistoreşti.

Legenda spune că Ştefan cel Mare i-a bătut pe turci cu ajutorul celor şapte feciori ai babei Vrâncioaia. Drept răsplată,le-a dăruit câte unul dintre cei şapte munţi ai Vrancei.Lepşa,perla Munţilor Vrancei

Nici nu-ţi vine să crezi că la aproximativ 260 de kilometri de Bucureşti găseşti o staţiune parcă ruptă din Rai. Este vorba despre Lepşa,o oază de linişte,locul ideal pentru un concediu plăcut,alături de familie.

Situată între munţi,este înconjurată de păduri verzi de conifere,astfel că aerul este mereu proaspăt şi revigorant. La mică distanţă faţă de Lepşa,se află Cascada Putna,unde merită să petreci câteva ore. Un alt obiectiv pe care nu trebuie să-l ratezi este celebra păstrăvărie,situată chiar în centrul localităţii. Din acest loc vei cumpăra,spun localnicii,cel mai bun păstrăv,la preţuri accesibile.

Cum ne aflăm în Postul Paştelui,este momentul cel mai potrivit pentru o vizită la Mănăstirea Lepşa,construită din lemn,foarte caldă şi primitoare. Lăcaşul poartă hramul „Naşterea Maicii Domnului” şi a fost ctitorit în anul 1789.

Primăvara este ideală şi pentru drumeţii,aşa că nu ezita să faci o excursie de o zi la Cheile Tişiţei. Vei trăi o experienţă unică,deoarece ai ocazia să mergi printr‑un tunel săpat în stâncă,cu o lungime de circa 30 de metri. Totodată,aici este şi o rezervaţie naturală,care adăposteşte capre negre şi o pasăre rar întâlnită,fluturaşul de stâncă.

La numai 15 kilometri de Lepşa,este localitatea Gălăciuc,celebră pentru taberele organizate aici. De anul trecut,oricine poate închiria cabanele din tabără,care se află chiar în mijlocul pădurii.

Nu uita că de la Gălăciuc se ajunge foarte uşor şi în satul Bârseşti,unde te aşteaptă,cocoţată pe un vârf de deal,casa babei Vrâncioaia. Şi la Soveja merită să faci un popas,mai ales dacă mergi cu copiii. Aici se află un mausoleu dedicat eroilor din Primul Război Mondial.

Unde te cazezi

La Lepşa,posibilităţile de cazare sunt nenumărate:pensiuni,cabane,vile şi hoteluri. Preţurile sunt cuprinse între 50 şi 140 de lei pe noapte,în funcţie de numărul de margarete al pensiunii. Accesul se face pe drumul E85,Bucureşti-Urziceni-Buzău-Rm. Sărat-Focşani. De la Focşani intri pe DN 2D,până la Lepşa.