Rezervaţia 12 Apostoli, loc binecuvântat de natură

1 68811 original jpg jpeg

În Bucovina, divinitatea pare că şi-a revărsat o părticică din perfecţiune. Peisajele splendide din rezervaţia geologică 12 Apostoli stau mărturie pentru acest lucru.

Dacă vrei să ai parte de un sfârşit de săptămână relaxant şi să mai uiţi de probleme,n-ar strica să dai o tură până la rezervaţia geologică 12 Apostoli,din munţii Călimani. Peisajele impunătoare şi atent sculptate de factorii de mediu îţi vor arăta un colţ de natură desprins din poveşti.Un traseu revigorant

Parcul Naţional Călimani are o suprafaţă de peste 24 de mii de hectare şi se află situat în nordul Carpaţilor Orientali. Dacă ajungi pe aceste meleaguri,poţi admira priveliştile panoramice ale Munţilor Călimani,înşiruite de-a lungul marginii celei mai mari caldere vulcanice din Europa.

Traseul până la 12 Apostoli este presărat cu fâneţe şi cu păşuni care te introduc treptat în atmosferă,apoi urmează o superbă pădure de molid,care te îmbie către satul Gura Haitii,unde se găseşte grupul de stânci care formează rezervaţia.

Stâncile au forme umane

Rezervaţia 12 Apostoli a fost înfiinţată în anul 1971 şi este unică în Bucovina. Ea adăposteşte peisaje de poveste străjuite de forme ciudate,dăltuite cu trudă şi migală de natură. Grupul de stânci care formează rezervaţia este cel mai important punct turistic şi cuprinde mai multe „sculpturi” fantastice,care atrag numeroşi vizitatori,ca de exemplu figura bătrânului cu „trei feţe” distincte.

Cât costă cazarea

Dacă vrei să mergi în rezervaţia 12 Apostoli,este bine să ştii că găseşti cazare relativ ieftină,cu preţuri care pleacă de la 50 de lei pe noapte la pensiuni şi cresc în funcţie de specificul hotelului.

Formele stâncoase,creaţia naturii

Natura şi-a pus amprenta peste tot de-a lungul celor 11 km ai traseului tematic 12 Apostoli,creând figuri fantastice care pot fi interpretate după viziunea celui care le priveşte. Ele sunt de fapt un rezultat al eroziunii aglomeratelor,al dezagregării termice şi o urmare a acţiunii vânturilor şi a ploilor.

Formele stâncoase deosebite din rezervaţia 12 Apostoli au inspirat cu generozitate folclorul local. Autori renumiţi au nuanţat în scrierile lor despre figura unui moş cu barbă care se revarsă din imensitatea stâncilor,a unui urs cu capul plecat şi a unei femei cu o siluetă asemănătoare cu cea a faraoanei Nefertiti.