Top staţiuni de pe litoralul românesc

9 litoral romanesc jpg jpeg

Mamaia este cea mai căutată staţiune de pe litoralul românesc, însă nu trebuie să vă limitaţi la ea. De-a lungul malului mării se întind 2 municipii, 2 oraşe mai mari şi alte 2 oraşe, mai mici, precum şi numeroase staţiuni turistice de vară, ce oferă plaje însorite, oportunităţi de cazare şi posibilităţi de agrement.

Extrem de controversat, litoralul românesc rămâne însă cea mai exploatată zonă turistică din România. Dacă te gândeşti să îţi petreci vacanţa la malul Mării Negre, noi am întocmit un top şase al staţiunilor româneşti.

Deşi nu are peisaje la fel de spectaculoase ca cele din Grecia, şi nici apă turcoaz, litoralul românesc are şi el avantajele lui: pornind de la nisipul fin, până la climatul cald şi apa primitoare.

Mai mult, numeroase staţiuni oferă posibilitatea practicării unor sporturi interesante şi activităţi acvatice, precum: plimbări cu hidrobicicletă, scufundări, ridicări cu paraşuta, plimbări cu bărci în vele sau cu skijet, windsurfing, yachting şi ski nautic.

Cele peste 10 staţiuni reuşesc să fie conturate în aşa fel încât să se potrivească oricărei cerinţe. Avem, aşadar, staţiuni de lux, staţiuni de buget sau staţiuni destinate exclusiv tinerilor, dar avem şi locuri sălbatice, în care te poţi regăsi doar alături de valuri si de nisip.

În funcţie de ceea ce vă dorinţi de la o vacanţă pe litoralul românesc, aveţi de unde alege. Noi am întocmit un top şase al celor mai căutate staţiuni din România.

1. Mamaia

Mamaia este una dintre cele mai cunoscute staţiuni de pe litoralul românesc. Viaţa de noapte a staţiunii are opţiuni pentru toată lumea: restaurante şi cafenele, terase, pub-uri şi cluburi de lux deschise toată noaptea.

Aici poţi practică sporturi de apă, cum ar fi navigaţie, schi nautic, windsurfing, scufundări şi înot.

Este foarte aproape de Constanţa. Practic, Mamaia este administrată de primăria Constanţa, aşadar, poţi să te bucuri atât de relaxarea de pe malul marii, cât şi de shopping şi obiective turistice oferite de oraş.

Mamaia este una dintre staţiunile care oferă o plajă fină şi largă. Acest lucru este perfect deopotrivă pentru copii şi pentru adulţi. Plajă are nu mai puţin de 8 km, fiind perfectă pentru un număr mare de turişti.

Există, de asemenea, numeroase magazine şi buticuri, suveniruri şi produse tradiţionale, dacă eşti pasionat de shopping. În ceea ce priveşte cazarea, găseşti un număr mare de hoteluri, de la 2 la 5 stele, de obicei în apropiere de plajă, aceasta fiind şi una dintre cele mai scumpe staţiuni de pe litoralul românesc. 

mamaia plaja jpg jpeg

2. Vama Veche

Vama Veche nu mai este doar staţiunea celor care dorm în cort sau pe plajă. În ultimii ani, în sud s-au construit hoteluri care oferă tot confortul.

Astăzi, Vama este înţesată de baruri, cluburi şi chiar hoteluri, oferind mult mai mult comerţ decât şi-ar fi dorit tinerii rockeri din urmă cu 10-15 ani. Totuşi, Vama Veche are un farmec aparte şi te surprinde de fiecare dată dacă reuşeşti să îţi iei atitudinea de vamaiot.

Este o staţiune în care oamenii se simt liberi, îşi dau jos măştile pe care le poartă din cauza societăţii şi devin foarte prietenoşi. Dacă vrei o vacanţă în care să te relaxezi, să asculţi muzică bună şi să ieşi din închisoarea propriei minţi, Vama Veche este locul perfect pentru tine.

Plaja Tuzla, singura din România cu apă turcoaz şi nisip fin  

vama veche jpg jpeg

3. Costineşti

Staţiunea tineretului, Costineşti, este extrem de populată pe timp de vara pentru atmosfera plăcută pe care o oferă, pentru plajă cu nisip fin şi pentru numeroasele variante de distracţie pe care le au tinerii.

Bazele staţiunii au fost puse în 1949, atunci când aici s-a înfiinţat o tabăra destinată elevilor. Dezvoltarea a fost rapidă iar titlul de " Capitală vacanţelor estivale ale tinerilor" a venit şi el în mod natural.

Costinestiul se laudă cu o plajă lungă de 1 km, mai multe cluburi şi discoteci deosebite, dar şi cu obiective turistice care definesc localitatea: Obelixul şi Epava navei Evanghelia.

În ceea ce priveşte unităţile de cazare, capacitatea este de peste 60 000 de locuri, însă majoritatea locurilor de cazare sunt destinate celor cu buget mic şi mediu.

costinesti jpg jpeg

4. Neptun

Multă vreme, Neptun a fost considerată una dintre staţiunile de lux aflate în România. Situată între Olimp şi Jupiter, staţiunea surprinde cu un peisaj superb şi deosebit, brăzdat de lacuri şi verdeaţă.

Plaja din Neptun poate concura cu uşurinţă cu faimoasele plaje ale Mamaiei, fiind una dintre cele mai bine amenajate de pe întregul litoral. Nisipul din Neptun este unul foarte atrăgător şi curat, întocmai precum apă, iar posibilităţile de agrement sunt nenumărate.

În mod obişnuit, acesta staţiune este aleasta de către tinerii care îşi doresc să se distreze în cluburi sau în baruri, însă reprezintă, de asemenea, o destinaţie de vacanţă şi pentru întreagă familie.

neptun plaja jpg jpeg

5. Eforie

Eforie este o staţiune de pe litoralul românesc apreciată de mulţi pentru liniştea şi poziţia să, fiind lângă Lacul Techirghiol. Eforie este împărţită în două: Eforie Nord şi Eforie Sud. Acestea atrag de obicei  familii cu copii, întrucât sunt puţin mai izolaţi şi mai liniştiţi decât în Mamaia.

Este o staţiune pentru care să optezi dacă vrei relaxare şi tratamente spa. Nămolul din lac se foloseşte împreună cu apă sărată, că bază de tratament în vindecarea mai multor afecţiuni cum ar fi reumatismul, tulburările dermatologice şi metabolice. Preţurile de cazare sunt şi ele mai mici decât în Mamaia. 

eforie jpg jpeg

6. Corbu

Cei care se află în căutarea unei plaje sălbatice, pot lua în considerare Corbu. Este o plajă sălbatică, retrasă şi foarte plăcută, fiind preferată de cei care doresc linişte.

În ultimii ani, plajă din Corbu a devenit din ce în ce mai populată de către comercianţi şi numărul turiştilor a crescut simţitor. Totuşi, rămâne un loc în care poţi descoperi liniştea şi poţi face sporturi maritime cum ar fi kitesurfingul sau scufundările.

Cele mai căutate staţiuni de pe litoral, în 2018

Potrivit datelor furnizate de cel mai mai mare tur operator care vinde vacanţe la mare, cele mai căutate staţiuni de pe litoral, în 2018, au fost Mamaia, după care Eforie Nord şi Venus.

„Sunt căutate aceste staţiuni pentru că s-au făcut cele mai mari investiţii. Serviciile de all inclusve au luat mare amploare în ultimii ani, sunt peste 20 de hoteluri all inclusive în momentul de faţă pe litoralul românesc”, a precizat agentul de turism Aurelian Marin, potrivit digi24.

Turiştii care s-au cazat în aceste zone au ales hotelurile de 3 stele, pachetele all inclusive şi şezlongurile de pe plajă incluse în preţ. 

mamaia jpg jpeg

Surse: agerpres.ro, adevarul.ro, viotoptravel.ro / Foto: TUI TravelCenter