Vacanţă pentru sănătatea familiei tale

1 58023 original jpg jpeg

În România sunt 3.000 de izvoare termale şi 70 de staţiuni balneoclimaterice, unele dintre ele vechi de pe vremea romanilor. De ce n‑ai profita de aceste resurse?

Se spune că o vacanţă într-o ­staţiune balneară e sănătate curată. Şi nici preţurile nu sunt de nesuportat. Dar chiar şi aşa,­staţiunile termale ale României sunt văzute de mulţi ca destinaţii depăşite de vremuri,căutate doar de bătrâni şi de adulţi năpădiţi de afecţiuni reumatice,cardiace şi de alte feluri. Totuşi,câţiva europeni trec an de an peste prejudecăţi şi se bucură de o vacanţă benefică pentru sănătate.

Băile Felix,staţiunea bucuriei

În vest,nu departe de Oradea,se află cea mai ­mare staţiune din ­România:Băile Felix. Apele termale cu oligominerale,nămolul sapropelic şi avantajele „microclimatului” o fac atractivă pe parcu­rsul întregului an.

Aici pot fi tratate afecţiuni dintre ­cele mai serioase,de la artrita reumatică,la lumbago,dar şi boli ginecologice şi nervoase. Şi,dincolo de ­toate astea,e considerată „staţiunea bucuriei”. În hotelurile de trei stele,întâlneşti adesea turişti străini,unii dintre ei fiind clienţi fideli ai tratamentelor de aici.

Renumele Băilor ­Herculane

Pe valea împădurită a Cernei,într-un loc ca rupt din poveştile cu zâne,romanii au construit Băile Herculane. Turcii i-au dat foc în secolul al XVIII-lea,dar totul a fost reconstruit în acelaşi secol.

476ca0edba3c44295c93870e07c525d0 jpg jpeg

Azi,e cea mai renumită staţiune termală a ţării,care nu-şi închide porţile întreg anul. 15 izvoare cu ape minerale şi termale continuă să atragă turiştii în cău­tarea unor săptămâni liniştite,dar şi a reme­diilor contra unor afecţiuni reumatice,nervoase sau nutriţionale. ­

Dacă-ţi închipui că Herculanele este un loc demodat,te va mira să găseşti aici săli de masaj şi bazine acoperite sau în aer liber. Unele hoteluri sunt chiar confortabile.

Sovata,­preferata ­femeilor

Staţiunea Sovata se ascunde în mijlocul pădurilor transilvănene. Atracţia locului o reprezintă lacul Ursu,un lac ­heliotermal. Apa sărată şi ­nămolul sunt leacuri celebre în tratarea afecţiunilor ginecologice,a reumatismului şi a unor probleme ale sistemului nervos. Vacanţa aici nu ­poate fi un fiasco dacă te cazezi ­într‑un hotel modern şi nu prea scump. Preţurile în ­zonă sunt ­accesibile.

86ffdca95ed5da37e1da351d92e27d78 jpg jpeg

Gemenele de pe Valea Oltului

Pentru unii,farmecul ­Văii Oltului este de ­neegalat. Nu puţini sunt cei care încă mai merg,vară de vară,în staţiunile Călimăneşti şi Căciulata,în parte să-şi trateze nostalgia,dar şi unele probleme digestive sau renale. Se spune că împăratul francez Napoleon al III‑lea primea,periodic,apă de la izvoarele de aici,unde încă mai poţi privi pavilioanele în stilul Belle Epoque.

Cât costă cura de sănătate?

În hotelurile de *** ale acestor staţiuni,o cameră costă între 100 şi 200 de lei/noapte,de persoană. Tratamentul este inclus! Există şi oferte care nu includ tratamentul,acestea fiind mai ieftine cu câteva zeci de lei.

72f320fdc9a11ebc6b239f9fc755bb35 jpg jpeg

Un sejur de şase nopţi,cu cazare într-un hotel de ***,costă în jur de 800 de lei. Pachetele includ tratamente de relaxare şi ­wellness,mic dejun şi acces la piscină. Alte variante:demipensiuni (35 de lei/persoană/zi) sau pensiuni complete (70 de lei/persoană/zi).