Grăsimi bune şi grăsimi rele. Ce alimente trebuie să eviţi

1 64850 original jpg jpeg

Se ştie deja că o dietă săracă în grăsimi te ajută să scapi de kilogramele în plus şi îţi reduce nivelul de colesterol. Cu toate acestea, specialiştii susţin că şi grăsimile au un rol benefic pentru sănătate, dar doar cele bune. Aşadar, există grăsimi bune şi grăsimi rele.

Îţi oferim o listă cu grăsimi bune şi grăsimi rele de care ar trebui să ţii cont atunci când mergi la cumpărături!

Grăsimile se împart în:grăsimi mononesaturate,polinesaturate,saturate şi trans.

Grăsimi bune

Când vine vorba de grăsimi bune şi grăsimi rele, primele două compun grupul de grăsimi bune. Acestea contribuie la scăderea colesterolului rău din sânge,te ajută să slăbeşti şi îţi dau o stare de bine. Alimentele bogate în grăsimi bune sunt:

Grăsimi monosaturate

  • Ulei de măsline
  • Ulei de floarea soareului
  • Ulei de arahide
  • Ulei de susan
  • Avocado
  • Măsline
  • Migdale,arahide,alune,caju
  • Unt de arahide

Grăsimi polinesaturate

  • Ulei de soia
  • Ulei de porumb
  • Ulei de floarea soareului
  • Nuci
  • Seminţe de floarea soarelui
  • Seminţe de dovleac
  • Seminţe de in
  • Peşte gras (somon,ton,macrou,hering,păstrăv,sardine)
  • Lapte de soia
  • Brânză tofu

Citeşte şi:

Dietele echilibrate nu exclud grăsimile

Ce uleiuri esenţiale „topesc” grăsimile

Grăsimi rele

Grăsimile trans sau hidrogenate sunt folosite la prepararea alimentelor din comerţ pentru a le menţine proaspete mai mult timp. Aceste grăsimi cresc colesterolul şi pot provoca apariţia mai multor boli.

Grăsimi trans

  • Produse de patiserie şi cofetărie din comerţ
  • Gustări din comerţ (chips-uri,popcorn)
  • Margarină
  • Alimente prăjite

De cealaltă parte,grăsimile saturale sunt mai greu de plasat într-o categorie sau alta deoarece au şi avantaje,şi dezavantaje pentru sănătate. De exemplu,produsele lactate,chiar dacă au un conţinut ridicat de grăsimi,sunt o sursă bună de calciu şi proteine. Aşadar,consumate cu moderaţie,produsele bogate în grăsimi saturate pot fi mai puţin dăunătoare pentru organism.

Grăsimi saturate

  • Carnea grasă
  • Smântână
  • Caşcaval
  • Unt
  • Îngheţată
  • Ulei de palmier
  • Ulei de cocos

Grăsimi bune şi grăsimi rele - Sfatul specialistului 

Potrivit nutrţionistului Corina Zugravu,alimentaţia zilnică trebuie să conţină 30% grăsimi,dintre care 20% ar trebui să fie uleiuri bune. „Este important să avem în alimentaţia zilnică uleiurile nesaturate,în special cele ce contin acizi graşiesenţiali. Instituţiile internaţionale de sănătaterecomandă ca pe cât posibil să încercăm să înlocuim grăsimile rele-cele saturate şi trans,cu cele bune,nesaturate-în categoria cărora se regăsesc acizi graşi Omega 3 şi Omega 6”.



Recente

2150420711 jpg
2150229929 jpg
young beautiful woman lying bed early morning shot from jpg
find the third cat jpg
shutterstock 1310620391 jpg
femeie care picteaza jpg
shutterstock 2253537285 jpg
shutterstock 2269877129 jpg
shutterstock 2377547251 jpg
roblox jpg
caine test iluzie jpg
shutterstock 1917555536 jpg
shutterstock 2409568293 jpg
shutterstock 1917189239 jpg
shutterstock 647849362 jpg
shutterstock 1095270347 jpg
shutterstock 1742654276 jpg
cuplu face calcule 2229856785 jpg
clickpentrufemei ro (19) jpg
Semne ca iti neglijezi sanatatea mintala  Sursa foto shutterstock 2200959479 jpg