Lucruri ciudate care există doar în Coreea de Nord: baschetul are reguli proprii, drogurile sunt cadou de Anul Nou

1 profimedia 0236173098 jpg jpeg

Într-o vreme în care legăturile dintre ţări sunt din ce în ce mai strânse, Coreea de Nord devine tot mai izolată de restul lumii. Condusă de lideri megalomani şi paranoici, această ţară este o enclavă ciudată, cu versiuni proprii, chiar dacă ridicole, pentru aproape orice; calendar, baschet, închisoare, modă sau poliţie.

Izolarea Coreei de Nord de restul lumii a dus la abordări cel puţin ciudate pentru aproape orice în acest stat. Dictatorii care s-au succedat de-a lungul timpului la conducere au preluat lucruri din alte ţări, dar le-au adaptat într-un mod aproape ridicol.

Astfel, baschetul din Coreea de Nord se joacă după alte reguli, coreenii au propria versiune de calendar, iar poliţia modei există cu adevărat şi scopul ei este să elimine orice articol vestimentar care nu e coform cu standardele impuse de partid. Mai mult, pentru o infracţiune împotriva partidului merge în lagăr toată familia celui condamnat, până la gradul al treilea. Însă oamenii din această ţară au şi unele beneficii, dacă le putem numi aşa. La fel de ciudate.

Anul 109 în Coreea de Nord

În Coreea de nord există un singur superlativ absolut, iar acela este conducătorul ţării. De aceea, actualul calendar din această ţară nu este cel gregorian, care calculează anii de la naşterea lui Isus, ci unul propriu, care începe cu anul naşterii fondatorului Partidului Democrat, Kim Ir-sen, numit şi preşedintele etern. Astfel, primul an din calendarul Juche este anul 1912 din calendarul gregorian (anul naşterii lui Kim Ir-sen). În Coreea de Nord, cetăţenii nu trăiesc în 2020, ci în anul 109 Juche (FOTO 1 Galerie).

Kim Jong-un, actualul lider, este şi el un tiran care îi conduce prin teroare pe cei peste 25 de milioane de locuitoti ai ţării. Cetăţenilor nu numai că li se refuză sistematic libertăţile de bază, dar sunt constant ameninţaţi cu detenţia, iar execuţiile publice au devenit o rutină. Dacă eşti suspectat de o infracţiune politică, eşti trimis în cel mai rău tip de lagăr de muncă, numit kwan-li-so, unde deţinuţii sunt înfometaţi, bătuţi, torturaţi şi agresaţi sexual. Totuşi, nu doar persoana care a fost condamnată este trimisă aici, ci toate rudele ei, până la gradul al treilea. Astfel, dacă nepotul celei mai oneste persoane din Coreea de Nord comite o astfel de infracţiune, persoana respectivă, precum şi alte rude ajung în aceste lagăre fără a avea nici cea mai mică vină.

Coreea de Nord controlează toate aspectele vieţii cetăţenilor săi, inclusiv hainele. De aceea nici nu e de mirare că aici există la propriu poliţia modei.  Potrivit unei reviste „de modă“ pentru femei, publicată de guvern, îmbrăcămintea trebuie să fie modestă, iar orice trenduri străine sunt total interzise. Aspectul exterior al femeilor trebuie să „fie conform cu modul de viaţă socialist“. Cu toate acestea, există o piaţă neagră înfloritoare pentru haine şi cosmetice.

Închisoare pentru toată familia

O mulţime de ţări au probleme cu drogurile, Coreea de Nord e unică şi în această privinţă. Potrivit presei internaţionale, în anii ʼ70, guvernul a supravegheat un program oficial de producţie de opiacee. Ideea a fost să exporte drogurile şi să câştige grămezi de bani pentru o ţară foarte săracă. Dar când inundaţiile au distrus câmpurile de mac, în anii 1990, au trecut la fabricarea metamfetaminei. Astfel, consumul intern a crescut.

Astăzi, guvernul nu mai produce drogul, dar există încă o cerere uriaşă pentru medicament şi o mulţime de oameni care obişnuiau să-l producă în fabrici au acum propriile lor laboratoare de metanfetamină. Este o sursă bună de venit pentru multe familii sărace, iar acest drog este un cadou obişnuit de Anul Nou, chiar dacă este scump.Tinerii iau drogul la fel de dezinvolt ca şi cum ar fuma o ţigară şi îl consideră un fel de stimulent, nu o substanţă periculoasă.

Actualul lider Kim Jong-un este obsedat de baschet, din acest motiv l-a invitat de mai multe ori în Coreea pe fostul jucător Dennis Rodman (FOTO 4 Galerie). Iar dacă la turneele internaţionale joacă acest sport după regulile clasice, acasă, coreenii au propriile reguli, cu punctaje diferite. Astfel, un slam dunk (o aruncare) valorează 3 puncte în loc de 2, iar un coş înscris în ultimele 3 secunde ale meciului valorează nu mai puţin de 8 puncte. Adică enorm. Totodată, dacă un jucător ratează o lovitură liberă, echipa sa pierde un punct.

Phenian, capitala Coreei de Nord, este vestită pentru poliţistele care dirijează traficul (FOTO 2 şI 3 Galerie). Doamnele din trafic, aşa cum au fost ele numite, sunt alese după criterii drastice, iar presa internaţională a consemnat că însuşi liderul Kim Jong-un s-a implicat în selecţia unora dintre ele. Poliţistele sunt selectate în primul rând pentru aspectul fizic. Dacă se căsătoresc, trebuie să demisioneze imediat, iar vârsta maximă până la care pot practica această meserie este 26 de ani.

FOTO Profimedia



Recente

pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg
caine  jpg
Familia Addams jpeg
Ce diete urmează vedetele  jpg
Coperta Click! pentru femei Nr  8 2024 jpg
4 rihanna profimedia 0421395391 jpg jpeg
James Bond, Daniel Craig jpeg