Cercetările anterioare au demonstrat modul în care cele cinci simţuri - vederea, auzul, mirosul, atingerea şi gustul - au un impact asupra percepţiilor noastre. Într-un studiu publicat în Journal of Consumer Research, o echipă de cercetători a continuat să investigheze modul în care postura ne afectează percepţia asupra alimentelor consumate. 

Au luat parte 343 de participanţi (45,2% femei) care fie au stat în şezut, fie în picioare atunci când au început să mănânce alimente gustoase (de exemplu, chipsuri, prăjituri, fructe, cafea sau băuturi dulci) şi alimente mai puţin preferate.  

Mâncatul în poziţie de stat în picioare induce un stres mai mare asupra corpului, ceea ce la rândul său scade sensibilitatea senzorială. Drept urmare, atunci când mănâncăm stând în picioare, percepem gustul mai puţin plăcut şi tindem să consumăm în cantităţi mai mici. 

În plus, poate afecta modul în care alimentele sunt digerate. De exemplu, digestia este mai lentă când stăm întinşi şi este mai rapidă când stăm în picioare sau ne mişcăm. Ulterior, putem să ne simţim mult mai înfometaţi după ce mâncăm stând în picioare. Mai mult decât atât, statul în picioare sau mersul în timpul unei mese poate accelera digestia, reducând şi mai mult riscul de reflux şi arsuri la stomac.

Cu toate acestea, există puţine dovezi care să susţină ideea că mâncatul în picioare este dăunătoare. Asta nu înseamnă că este neapărat mai benefic decât să mănâncăm într-o poziţie de şezut.

FOTO Shutterstock.com