Pentru a-şi păstra proprietăţile benefice, microplantele nu trebuie preparate termic. Se taie şi se consumă doar tulpina şi frunzele.

Ce sunt microplantele

Microplantele sunt plantele tinere, aflate în primul stadiu de dezvoltare. Seminţele ajung la înalţimea de 10-15 centimetri după două săptămâni, când este momentul ideal pentru consum. Acestea au, de obicei, tulpină şi primele două frunze. După ce sunt tăiate, microplantele pot fi păstrate la frigider cel mult şapte zile.

Microplantele sunt alimente vii şi conţin cantităţi mari de vitamine (A, E, C, B), minerale (magneziu, calciu, fier, fosfor, zinc, crom, seleniu) şi clorofilă. Acestea au efect antioxidant şi sunt folosite cu success în curele de detoxifiere, având rolul de eliminare a substanţelor dăunătoare din organism. Microplantele combat constipaţia, datorită aportului mare de fibre, reduc colesterolul şi îmbunătăţesc imunitatea.

Cele mai cultivate specii de microplante sunt: sfecla roşie, varza roşie, gulia roz, amarant roşu, broccoli, limba mielului, busuioc, coriandru, creson, fasole mung, floarea soarelui, iarbă de grâu, linte, năut, măcriş, mazăre, muştar, năut şi ridiche.

Iată cele mai importante beneficii ale microplantelor:

  • proteine vegetale: mazăre, linte şi năut;
  • fibre: broccoli, fasole mung, năut;
  • efect antioxidant: iarbă de grâu verde, sfeclă roşie, varză roşie şi gulie roz;
  • calciu: sfeclă roşie, varză roşie, busuioc şi broccoli;
  • vitamina C: broccoli, linte, mazăre, guile roz, năut şi creson;
  • vitaminele B şi D: floarea soarelui (cu puternic efect de alcanizare), linte şi gulie;
  • minerale, precum fier, zinc, magneziu, cupru: năut, floarea soarelui, fasole mung şi busuioc verde.

Microplantele pot fi comandate de la producătorii specializaţi, însă pot fi crescute şi acasă cu grijă şi răbdare.