Orgasmul bărbaţilor este acelaşi lucru cu ejacularea? Află răspunsurile la miturile frecvente despre plăcerea sexuală!
Punctul culminant al plăcerii sexuale, orgasmul sau „marele O” are şi câteva necunoscute sau aspecte mai puţin clare. Există numeroase mituri legate de orgasm şi este bine să ştii ce este adevărat sau fals în legătură cu acest subiect.
Un bărbat atinge orgasmul doar când ejaculează
ADEVĂRAT şi FALS. Atingerea plăcerii sexuale masculine pare legată de ejaculare. Totuşi, orgasmul şi ejacularea sunt două procese distincte, fiind controlate de zone diferite ale creierului şi ale sistemului nervos. În cazul bărbaţilor, ejacularea are loc atât de aproape de timpul orgasmului încât este normal ca oamenii să creadă că sunt parte din acelaşi proces, explică sexologul american Mike Hatcher. Bărbaţii pot avea orgasm şi fără ejaculare („orgasm uscat”). Totodată, un bărbat poate să ejaculeze fără să aibă orgasm, iar acest lucru se întâmplă adesea în timpul aşa-numitelor „vise nocturne”.
Orgasmul fără ejaculare (sexul tantric) ar oferi chiar plăcere sexuală mai intensă. Există şi orgasmul prostatic, care se obţine prin stimularea prostatei. În acest caz, plăcerea obţinută este rapidă şi intensă.
Femeile au nevoie de mai multă excitare pentru a ajunge la orgasm
ADEVĂRAT. Cu cât se acordă o atenţie mai mare preludiului, cu atât sunt şanse mai mari ca femeia să ajungă la orgasm. Se consideră că sunt necesare în jur de 20 de minute de stimulare a clitorisului şi a punctului G pentru ca femeia să obţină plăcerea sexuală. În momentul în care femeia se apropie de punctul culminant, bărbatul nu trebuie să schimbe tehnica sau ritmul mişcărilor, pentru ca partenera să nu „rateze” orgasmul.
Şi bărbaţii pot simula orgasmul
ADEVĂRAT. Femeile simulează cel mai des orgasmul, iar motivele sunt diverse: nu vor să îşi jignească partenerul sau să îi zdruncine încrederea în sine. Mai rar, şi bărbaţii pot mima orgasmul fie pentru că sunt stresaţi, obosiţi, fie pentru că nu au chef de sex. Potrivit altui studiu, bărbaţii mimează orgasmul la fel de des ca femeile.
Penetrarea adâncă asigură orgasmul
FALS. Cele mai multe femei obţin orgasmul prin stimularea clitoridiană. În plus, punctul G se află la 3-4 centimetri de intrarea în vagin, de aceea, penetrarea adâncă nu înseamnă neapărat atingerea orgasmului.
Bărbaţii au mai des orgasm decât femeile
ADEVĂRAT. Nu este un secret că urmaşii lui Adam obţin mai des satisfacţie în aşternuturi decât femeile. Potrivit unui sondaj, bărbaţii ajung la orgasm în 95% din raporturile sexuale, iar femeile în doar 69% din cazuri.
Orgasmul vaginal este mai plăcut faţă de cel clitoridian
ADEVĂRAT şi FALS. Sexologii au păreri împărţite despre orgasmul vaginal şi cel clitoridian. Astfel, unii susţin că nu există un orgasm vaginal pur, acesta fiind o continuare a celui clitoridian. Orgasmul vaginal este supraapreciat pentru că este mai greu de atins, însă ambele tipuri oferă o plăcere intensă.
Sarcina poate să apară şi în absenţa orgasmului
ADEVĂRAT. Dacă nu se foloseşte o metodă contraceptivă şi dacă raportul sexual are loc în perioada în care femeia se află la ovulaţie, se poate produce o sarcină chiar şi în absenţa orgasmului acesteia.
Şi femeile pot ejacula
ADEVĂRAT. La fel ca şi punctul G, ejacularea feminină este o chestiune mult dezbătută. O mare legătură cu ejacularea femeii o au glandele Bartholin, aflate la baza labiilor mari. Rolul lor este de a secreta lichid lubrifiant ce permite penetrarea. De asemenea, mai există două glande, numite Skene, aflate de o parte şi de alta a uretrei, care eliberează un lichid incolor. Astfel, în timpul actului sexual cele două glande produc mai mult lichid, dar acest lucru este diferit de la o femeie la alta şi depinde de gradul de excitare. Cantitatea de lichid variază între 5 şi 20 ml. Se poate considera că ejacularea la femeie este echivalentă cu cea pe care o are bărbatul, dar, prin faptul că apare ca o creştere a nivelului de lubrifiere în timpul actului sexual, este diferită de ejacularea masculină, care se manifestă sub forma unui jet.