Ce este limerenţa şi cum să scapi de obsesia pentru cineva

Când întâlnești pe cineva pe placul tău, la nivelul creierului tău sunt secretate o serie de substanțe chimice sau neurotransmițători, precum oxitocina, care îţi dau o stare de bine. Aceştia te conduc spre urmărirea acelei persoane care a declanşat starea, de aici apariţia limerenţei sau a obsesiei.

image

Limerenţa este starea data de o atracție puternică sau de dorul de cineva, chiar dacă acea persoană nu are sentimente asemănătoare sau nici măcar nu dă semne de interes. Dacă ați avut relații nesănătoase în trecut, experiențe traumatice în dragoste sau probleme de dezvoltare, este posibil să te confrunţi cu limerenţa, conform unui studiu din anul 2015. Obsesia pentru cineva ar putea apărea pentru a atenua sentimentele de disperare, singurătate, tristețe.

Urmărirea acelui sentiment adolescentin de îndrăgosteală nu te ajută să ai o relaţie de cuplu sănătoasă, matură. Pentru a depăşi decepţiile din trecut, trebuie să laşi în urmă sinele tău de adolescent şi să nu mai cauţi plăcere imediată pentru a scăpa de nesiguranțe. Dacă vei căuta validarea asociindu-te cu o potrivire aparent ideală, cedezi în faţa unei mentalități obsesive în loc să obții iubire reală, pe termen lung.

Te îndrăgosteşti de versiunea lui idealizată sau de ideea de iubire

Atractia poate apăre atunci când te simţi în siguranță, dar trebuie să fie reciprocă înainte de a merge mai departe. A cunoaște bine pe cineva este o condiție prealabilă pentru a te îndrăgosti, iar faptul că acele sentimente nu sunt reciproce exclude această iubire. Când crezi că te-ai îndrăgostit de cineva pe care nici măcar nu-l cunoști cu adevărat înseamnă că ai creat o versiune idealizată a lui în mintea ta.

Te-ar mai putea interesa: Cum recunoşti partenerul-cactus şi ce metode vă îmbunătăţesc relaţia de cuplu?

Eşti influenţată de filme sau cărţi

Adori cărţile şi filmele de dragoste care se termină cu o căsătorie, urmată de o lună de miere plină de pasiune? Este posibil ca acestea să te detașeze de realitate. Anumite teme sunt înrădăcinate în creierul nostru, iar unii chiar ajung să creadă că dragostea ar trebui să arate ca pe ecrane sau ca-n poveşti. Unii interiorizează aceste reprezentări idealizate și se gândesc la o atracție puternică în realitate. Atunci când te grăbești să crezi că cineva este sufletul tău pereche și trăiești pentru a te bucura de partea magică pe care o aduce luna de miere sau începutul unei relații, s-ar putea să nu accepţi şi defectele unui potential partener.

Iubirea necesită timp şi răbdare

La începutul unei relaţii de cuplu, este crucial să înțelegem că flacăra iubirii depinde de diverși factori. Dragostea este o conexiune profundă care ia timp și se formează atunci când fiecare poate să arate celuilalt laturile sale vulnerabile. Există beneficii de lungă durată în a avea răbdare atunci când se formează o legătură cu cineva, deoarece nerăbdarea poate afecta procesul de dezvoltare a unei conexiuni reale.

Vezi și: Poate diferența de vârstă să afecteze relația de cuplu?

Ce-i de făcut? Înlocuieşte obsesia cu iubirea de sine

Dragostea de sine nu este o alternativă la iubirea pentru un partener, dar este esențială înainte de a te lansa într-o relație. Presupune să-ţi cunoaști sinele, traumele, defectele. Încearcă să înțelegi scopul obsesiei și de ce apare. Poate fi o formă de distragere a atenției până găseşti pe cineva care să-ţi împărtăşească sentimentele.

FOTO: Shutterstock



Recente