Copaci din vremurile Bibliei...
Au trunchiurile chircite de trecerea timpului. Doar câteva ramuri verzi apar cu îndârjire în fiecare an.Se spune despre ei că au două mii de ani şi că Iisus şi Fecioara Maria au stat la umbra lor.
Sicomorul din Matarya
Într-un sătuc din Egipt,numit Mataya,se află cel mai bătrân sicomor de pe Pământ.
Cu trunchiul aproape putrezit,cu crengile contorsionate,abia se mai ţine în câteva proptele de lemn.
Ici-colo,îi apar miraculos câteva ramuri verzi,în jurul cărora se agită păsări minuscule.
Pe o tăbliţă stă scris în toate limbile că acesta e copacul sub care s-a oprit să se odihnească Sfânta Fecioară Maria cu Pruncul în braţe.
N-ai voie să-l atingi şi,cu atât mai puţin,să-i rupi vreo frunză. E o relicvă vie,semnul unei minuni.
Privitorul simte,vede,aude altfel aici,în preajma acestui copac sfânt. Prin el,suntem contemporani cu Hristos.
Măslinii din Grădina Ghetsmani
În Grădina Ghetsimani şi-a petrecut Iisus ultima noapte,înainte de trădarea lui Iuda. Se întinde şi astăzi pe vreo 20 de hectare,pe care cresc măslini. Aici au fost ridicate de-a lungul timpului patru locuri de închinare,dintre cele mai importante pentru lumea creştină:Mormântul Maicii Domnului (potrivit tradiţiei creştine,aici este locul în care Apostolii au înmormântat trupul Sfintei Fecioare),peştera Ghetsimani (unde S-a rugat Iisus Hristos),Piatra prinderii lui Iisus (aici se înalţă o biserică catolică) şi biserica Sfântului Ştefan.
La mică distanţă de peştera din Ghetsimani,se află actuala grădină,de formă pătrată,unde mai trăiesc şapte măslini martori ai celor două milenii de istorie. Cel mai gros măsoară 8 metri.
Se crede despre ei că au fost acolo şi în noaptea în care Iisus şi-a aşteptat călăii. Şi chiar dacă nu ar fi atât de vechi,cu siguranţă sunt vlăstare ale copacilor din vremea lui Iisus,crescuţi din coaja şi din rădăcinile celor vechi.
În Grădina Ghetsimani şapte măslini milenari vorbesc despre Iisus.
Rugul aprins din Sinai
Mănăstirea Sfânta Ecaterina din peninsula Sinai a fost construită pe locul unde se crede că Moise a văzut Rugul Aprins (rugul este un soi de trandafir sălbatic,care creşte pe aceste locuri. Este una dintre cele mai vechi mănăstiri creştine din lume,asociată cu Sfânta Ecaterina din Alexandria,ale cărei moaşte au ajuns aici în chip miraculos.
Rugul aprins de pe Muntele Sinai
Altarul Capelei „Rugul Aprins” nu este construit peste moaştele mucenicilor,cum se face de obicei,ci peste rădăcinile Rugului. La câţiva metri de capelă,unde a fost transplantat pentru a se putea construi altarul peste rădăcinile sale,tufişul înverzeşte şi astăzi. Se spune că acesta este singurul soi de arbust care creşte în Peninsula Sinai şi că orice încercare de a-l răsădi în alte părţi a eşuat.
Povestea Rugului Aprins
Se spune că Moise a părăsit Egiptul şi a venit aici,unde a descoperit un rug (tufiş) în flăcări. S-a apropiat şi a văzut că,deşi acesta ardea,flăcările nu-l distrugeau. Atunci Dumnezeu i-a vorbit:
„Eu sunt Dumnezeul tatălui tău,Dumnezeul lui Avraam şi Dumnezeul lui Isaac şi Dumnezeul lui Iacov”.Apoi i-a poruncit lui Moise să-şi scoată încălţările,pentru că păşea pe pământ sfânt.