Descoperă istoria Mănăstirii Prislop!

1 63102 original jpg jpeg

Situată în apropiere de Haţeg, într-una dintre cele mai pitoreşti regiuni ale ţării, Mănăstirea Prislop are o istorie veche de şase secole, fiind unul dintre cele mai vechi lăcaşuri de cult din inima Transilvaniei.

Existenţa mănăstirii se datorează  în primul rând Sfântului Părinte Nicodim. El a fost primul care a ctitorit-o,în a doua jumătate a secolului al XIV-lea. Două sute de ani mai târziu,biserica lăcaşului a fost reconstruită de Domniţa Zamfira,fiica domnitorului Moise Vodă . Ea s-a refugiat din Muntenia la Mănăstirea Prislop,imediat după ce tatăl său a fost ucis.

Puterea vindecătoare a apelor de la Prislop

Legenda spune că,măcinată de pierderea părintelui,Domniţa s-a îmbolnăvit şi nu găsea leac. Însă după ce a băut din apa izvorului aflat în imediata apropiere a lăcaşului de cult,s-a vindecat. De atunci,se crede că acest izvor are puteri tămăduitoare.

Pentru că s-a însănătoşit în acest loc,domniţa Zamfira a hotărât să restaureze din temelii biserica. Lucrările au durat 16 ani,între 1564-1580,perioadă în care clădirea a trecut prin transformări semnificative. Lăcaşul de cult a fost împodobit cu o pictură  în frescă şi cu o icoană a Maicii Domnului,făcătoare de minuni.

Biserica mănăstirii a fost incendiată

La mijlocul secolului al XVIII-lea,pe când Europa se afla în mari frământări religioase,călugării de aici nu au vrut să se convertească la religia greco-catolică. De aceea,generalul austriac Adolf von Buccow s-a înfuriat atât de tare,încât a decis să incendieze biserica. Focul a distrus aproape în totalitate pictura pereţilor interiori,singurele care au scăpat fiind câteva scene din Acatistul Maicii Domnului,situate în pronaos,la intrare.

Necazurile au continuat cu alungarea călugărilor ortodocşi. După ce aceştia au fot obligaţi să plece,la mănăstire a fost impus cultul greco-catolic. Această situaţie a durat până în anul 1948,când biserica a redevenit ortodoxă.

Arsenie Boca,al treilea ctitor al lăcaşului

Mitropolitul Ardealului de la acea vreme,Nicolae Bălan,l-a adus la Prislop pe Ieromonahul Arsenie Boca,care până atunci ocupase funcţia de stareţ al unui alt lăcaş de cult deosebit de frumos,din inima Transilvaniei,Mănăstirea Brâncovenească de la Sâmbăta de Sus. Lui i-a revenit dificila misune de a repune pe picioare aşezământul monahal. În această perioadă,Prislop a devenit aşezare de maici.

Arsenie Boca este considerat cel de-al treilea ctitor al acesteia. Duhovnicul s-a ocupat personal de renovarea lăcaşului,de la amenajarea clădirii noi,în stil brâncovenesc,până la poarta de lemn de la intrare,de inspiraţie maramureşeană.

El îşi doarme somnul de veci în incinta complexului mănăstiresc,mormântul său aflându-se la mică distanţă de Peştera Sfântului Ioan de la Prislop. Credincioşii din toate colţurile ţării vin aici ca să găsească alinarea la suferinţe şi să îşi recapete speranţa.

Ştiai că…

…cei mai mulţi credincioşi ajung la Prislop în 28 noiembrie,ziua de pomenire a părintelui Arsenie Boca,dar şi cu ocazia altor sărbători religioase?



Recente

interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg
5 calitati nelipsite persoanelor inteligente emotional  Sursa foto shutterstock 715595482 jpg