Lideri spirituali care au schimbat lumea

1 64946 original jpg jpeg

De naţionalităţi diferite şi cu principii distincte, de-a lungul vremii au existat câteva personalităţi care au dus la schimbarea mentalităţilor şi a convingerilor după care oamenii îşi guvernau viaţa.

Aceste figuri religioase par să dăinuie în ciuda trecerii timpului,motiv pentru care milioane de oameni încă le venerează de sute sau chiar mii de ani.

Mahomed

Una dintre marile religii ale lumii s-a întemeiat pe revelaţiile pe care Mahomed le-a avut şi le-a făcut cunoscute oamenilor. Se spune că el este cel care ar fi scris,la îndemnul lui Allah,Coranul,cartea sacră a islamului. Născut în anul 570 d.H. în oraşul arab Mecca,Mahomed (care în arabă înseamnă „cel lăudat“) a devenit mesagerul lui Dumnezeu la vârsta de 40 de ani,şi apoi,în scopul de a propaga revelaţiile,a fost lider politic şi militar în oraşul Medina din Arabia. În cele din urmă,folosind o serie de campanii militare perspicace şi de alianţe politice oportune,Mohamed a cucerit Mecca,cel mai important oraş al Arabiei la momentul respectiv,întemeind o tradiţie monoteistă. Aceasta a înlocuit religia păgână din această ţară. Din acel moment a început expansiunea Islamului,care continuă până în prezent.

De multe ori neînţeles şi denigrat,Mohamed şi Islamul în sine au devenit sinonime-cel puţin în mintea multor oameni din Occident-cu religia bazată pe acte de terorism,deşi se spune că islamul militează pentru pace şi reconciliere.

Confucius

Nu a fost un lider religios în sine,ci mai degrabă un filosof ale cărui învăţături s-au axat pe moralitate personală şi guvernamentală,justiţie şi sinceritate profundă,influenţând viaţa şi modul de gândire al chinezilor,coreenilor,japonezilor şi al vietnamezilor. Ideile sale au dus la dezvoltarea confucianismului. El este cel care a propovăduit celebra Regulă de Aur:„Nu face niciodată altora ceea ce nu ţi-ar plăcea să îţi facă ei ţie“. A pledat pentru loialitatea în familie şi venerarea celor morţi şi a subliniat valoarea diplomaţiei în războaie. Confucianismul nu este considerat o religie,ci mai degrabă un stil de viaţă,ce admite posibilitatea existenţei vieţii de apoi şi a Raiului,dar neagă existenţa sufletelor.

Martin Luther

În timp ce creştinismul s-a răspândit datorită a zeci de persoane care au jucat un rol major în propagarea lui,puţini oameni au avut un impact mai mare asupra Bisericii romano-catolice,aşa cum l-a avut acest teolog german din Eisleben,Germania. Preot catolic dedicat,Luther,dezamăgit de acţiunile preoţilor care obţineau venituri foarte mari în urma vinderii de indulgenţe (iertare totală sau parţială a păcatelor) oamenilor de rând,a scris 95 de teze,în care acuza Biserica Romano-Catolică de abuz financiar,doctrinar şi religios. Mulţi istorici consideră data de 31 octombrie 1517 drept cea care a marcat începutul Reformei protestante şi cea care a dus la apariţia unor noi culte:luterană,reformată/calvinistă/prezbiteriană,anabaptistă şi anglicană. Mai mult,Reforma a contribuit la înfiinţarea de seminarii şi schimbarea unnor structuri în cadrul Bisericii Catolice.

Papa Paul al II-lea

S-au scris multe despre călătoria remarcabilă a lui Karol Jozef Wojtyla,cunoscut ca Papa Ioan Paul al II-lea,la cârma celei mai mari comunităţii catolice din lume. De-a lungul vieţii sale,el a câştigat atât admiraţie,cât şi critici pentru opiniile sale şi s-a bucurat de o mare influenţă asupra maselor. Considerat una dintre cele mai puternice autorităţi religioase ale secolului XX,Papa Ioan Paul al II-lea a contribuit la îmbunătăţirea relaţiilor Bisericii Catolice cu iudaismul,Islamul,Biserica Ortodoxă Răsăriteană şi comuniunea anglicană. A trecut peste barierele religioase şi culturale pentru a răspândi mesajul lui Dumnezeu şi şi-a cerut scuze pentru greşelile şi suferinţele provocate de Biserica Catolică de-a lungul secolelor.

Ştiai că…

…în mai 1999,Papa Paul al II-lea a ajuns în România? El a devenit astfel primul Pontif care a vizitat o ţară ortodoxă de la Marea Schismă din 1054.