Pelerinaj la Peştera Cuvioasei Teodora

1 46400 original jpg jpeg

În Munţii Neamţului, lângă Mănăstirea Sihla, se află peştera în care a trăit Sfânta Cuvioasă Teodora timp de 20 de ani. Pelerinii pot vizita aceste locuri şi astăzi, împărtăşindu-se de sfinţenia lor.

Urcuşul este greu până la schitul din munte dar merită să parcurgi cărarea din pădure. Mai poţi ajunge aici şi cu maşina,dar efortul urcuşului te face să te apropii mai mult de nevoitoarea care a trăit pe aceste meleaguri:Cuvioasa Teodora de la Sihla.

Locul din inima munteluiDe la schit paşii te poartă pe cărări abrupte de munte până la peştera unde a trăit sfânta. Aici a locuit timp de 20 de ani rugându-se neîncetat. Hrana i-o oferea pădurea (bureţi,urzici,mure,afine). Foarte rar mai primea cele de trebuinţă de la calugarii de la Sihăstria ori de la puţinii credinciosi care se abăteau prin acele locuri retrase. Apă bea dintr-o scobitură în stâncă numită şi astăzi “Fântâna Sfintei Teodora”,de unde pelerinii care trec pe aici gustă şi ei.

În ultimii ani ai vieţii,cuvioasa nu a mai fost vizitată de nimeni şi trăia acolo singură,neştiută de nimeni. Dar,atunci când a fost prea bolnavă pentru a-şi mai purta singură de grijă,Dumnezeu a ajutat-o în mod miraculos:câteva păsărele îi aduceau fărămituri de pâine şi poame din trapeza mănăstirii Sihăstria. Egumenul schitului,observând ce făceau micuţele zburătoare,le-a poruncit unor ucenici să meargă pe calea arătată de păsări. Astfel au ajuns în vârful muntelui şi au găsit-o pe Cuvioasa Teodora.

Ea le-a spus că se roagă de 40 de zile ca Dumnezeu să-i trimită un duhovnic căruia să-i mărturisească pacatele şi să o împărtăşeasca înainte de a muri. A doua zi,ieromonahul Antonie,împreună cu cei doi ucenici,s-au îndreptat spre peşteră. Teodora şi-a mărturisit în faţa duhovnicului toate păcatele vieţii,primind apoi cuvenita dezlegare şi fiind împărtăşită cu Trupul şi Sângele Domnului. Dupa aceasta,împacată cu Dumnezeu şi cu semenii,privind la cer a rostit cuvintele:„Slavă Ţie,Doamne,pentru toate” şi a adormit întru nădejdea învierii şi a vieţii celei veşnice.

O viaţă dedicată slujirii lui Dumnezeu

Traditia păstrată de-a lungul vremii spune despre sfânta Teodora că s-a nascut în jurul anului 1650 în familia unui dregător domnesc din cetatea neamţului. De mică şi-a dorit să devină monahie,dar,murind sora ei,a rămas pe lângă părinţi şi apoi,ascultând sfatul lor,s-a căsătorit cu un tânăr aflat tot în slujba cetăţii. Dar Dumnezeu nu le-a dat copii,şi,după ce părinţii ei au trecut la Domnul,soţii au hotărât să se călugărească. Aşa a ajuns cuvioasa Teodora la mănăstirea Vărzăreşti,din Muntii Buzăului. După o vreme,pentru că se fereau de năvălitorii turici,maicile s-au ascuns în munţi.

Privind micuţa peşteră în care s-a nevoit sfânta,pare că prezenţa ei mai dăinuieşte încă,iar rugăciunile ei se înalţă în continuare la cer. Pelerinii îngenunchează şi se roagă aici,aprinzând lumânări la micul altar. În apropierea peşterii veghează de secole o mănăstire de călugări. De aici,în ajunul prăznuirii sfintei (7 august),credincioşii şi preoţii pleacă într-o procesiune cu lumânări aprinse până la peşteră. Acolo,preoţii citesc Acatistul Cuvioasei Teodora.



Recente

pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg
femeie puternica jpg
personalitate jpg