Ritualuri care aduc noroc românilor de Anul Nou
Sosirea Anului Nou este un moment plin de semnificaţii pentru români. Aşa se explică mulţimea tradiţiilor şi chiar a superstiţiilor care au rezistat până în vremea noastră.
Ştiai că multe gospodine obişnuiesc să pregătească pentru masa de Revelion plăcintă cu brânză dulce,în care au pus câte un răvaş? Rostul răvaşului este de a „prevesti” ce aduce anul care vine. Tot în aşteptarea Noului An,unele gospodine servesc musafirilor un tort în care au pus un bănuţ. Persoana care-l găseşte va avea un an excelent.Jocul Ursului "purifică" anul
Parcă nicăieri sosirea Anului Nou nu este mai feerică decât în satele Bucovinei. În prima zi a lui ianuarie,flăcăii „purifică” Noul An prin jocul Ursului,obicei păstrat din vremea dacilor. Tinerii pleacă prin sat,în paşi legănaţi,ca ai ursului,şi în bătaie de tobe,ca să alunge spiritele rele. Alaiul este condus de un flăcău îmbrăcat într-o blană şi purtând o mască din piele de oaie. În satele din Muntenia,se practică Jocul Caprei,la care participă un grup de trei-patru tineri,mascaţi. Farmecul obiceiului,menit să aducă prosperitatea,constă în textele pline de umor adresate fiecărui gospodar în parte.
Seara de 31 decembrie este specială,în satele din Bucovina şi în Maramureş. Uliţele sunt însufleţite de cete de colindători care umblă cu Plugul. Îmbrăcaţi în costume populare,copiii şi tinerii neînsuraţi merg din casă în casă.
Este un ritual precreştin de invocare a spiritelor bune. Tot în această zi,fetele şi băieţii merg şi cu Sorcova,la fiecare casă. Au cu ei o sorcovă,care se confecţionează dintr-o baghetă pe care se prind flori din hârtie colorată. Odinioară se foloseau crenguţe verzi de brad.
În noaptea de Revelion,poţi afla cum va fi vremea tot anul. Aşezi 12 foi de ceapă pe masă,presari sare şi botezi fiecare frunză cu numele lunilor. Frunzele în care se adună apă sunt luni bogate în precipitaţii,iar cele care rămân uscate sunt secetoase. Un alt obicei arată cât de bogat va fi noul an. Bătrânii sparg un cărbune în bucăţi,cărora le pun nume de cereale. Bucata care se face scrum vesteşte o recoltă bogată,iar cea care rămâne intactă indică un an neroditor.
Şi fetele nemăritate îşi află ursitul
O altă superstiţie spune că fetele care se află în căutarea sufletului pereche pot afla,în noaptea de Anul Nou,cum va fi acesta. Dacă eşti printre ele,poţi proceda exact cum făceau,odinioară,tinerele nemăritate din Oltenia. Înainte de miezul nopţii,fetele,legate la ochi,alegeau o nuia dintr-un gard şi-i legau un fir de aţă. A doua zi,mergeau să vadă ce au ales. Dacă era o nuia dreaptă însemna că alesul va fi bogat,dacă era una strâmbă,alesul era sărac. Dacă nu mai găsea aţa,nu se mărita în anul respectiv.
Superstiţii de Anul Nou
* Bătrânii spun să porţi ceva nou,ca să fii sănătoasă.
* De Revelion,este bine să mănânci fasole sau mazăre,ca să ai noroc la bani.
* Dacă în noaptea dintre ani este Lună Plină,va fi un an bogat.
* Pe 31decembrie,nu este bine să tai cu foarfeca,pentru că spulberi norocul.
* La miezul nopţii,deschide uşa,pentru ca anul vechi să iasă şi să lase loc celui nou,cu noroc şi fericire.