Sfântul Anton, apărătorul de boli
Pentru catolicii din lumea întreagă, ziua de marţi este dedicată cinstirii Sfântului Anton de Padova, vindecătorul de boli trupeşti şi sufleteşti, cel care-i ajută pe toţi să treacă cu bine peste greutăţile vieţii.
Pe aceeaşi temă:
Sfântul Ciprian dezleagă de farmece
Sfânta Xenia,ocrotitoarea familiilor creştine
Ferdinand,cum se numea Sfântul Anton înainte de a se călugări,s-a născut în anul 1195 la Lisabona,într-o familie de catolici bogaţi. De mic,el a simţit chemarea lui Dumnezeu şi i-a uimit pe dascălii săi cu inteligenţa de care dădea dovadă. Mai târziu,a renunţat la toate bogăţiile familiei şi s-a dedicat slujirii lui Dumnezeu,devenind preot. Minunile săvârşite de Sfânt au făcut înconjurul lumii şi i-au atras numele de „Sfântul Lumii Întregi”.
A renunţat la avere pentru credinţă
Sfântul Anton de Padova a reuşit să îmblânzească inimile celor care nu credeau în Dumnezeu. Asemenea Mântuitorului,el a avut un drum plin de obstacole,dar nu s-a lăsat pradă ispitelor şi a predicat mulţimilor.
Legenda spune că mergând să predice Cuvântul Domnului,s-a lovit de indiferenţa oamenilor şi a chemat peştii din ocean să-l asculte. Când mulţimea a văzut că sute de peşti şi-au scos capetele din apă pentru a-l asculta,a recunoscut adevărata credinţă.Ajutor fiecăruia,după nevoie
Când te apasă o boală,este de ajuns să-i încredinţezi Sfântului Anton durerea ta şi-ţi va fi mai uşor să treci prin încercări. Minunile făcute de el sunt atât de multe,încât şi credincioşi aparţinând altor culte creştine trec pragul bisericilor catolice cu speranţa ca necazul lor să fie ascultat.
Sfântul îi însănătoşeşte pe toţi cei care aleargă la dânsul cu încredere,le dă ajutor călătorilor pe ape şi celor ameninţaţi de primejdii.
Marţea este ziua Sfântului Anton,fiindcă în cea dintâi marţi după moarte i-a fost mutat sicriul în biserica Preasfintei Fecioare Maria,din Padova. În acea zi,au avut loc o mulţime de vindecări minunate.
Toţi cei care s-au atins de mormântul Sfântului şi s-au rugat au dobândit binefacerile de care aveau nevoie. De atunci,a rămas obiceiul ca marţea să se facă rugăciuni către Sfântul Anton. Puterea moaştelor lui este mai mare dacă te rogi timp de nouă marţi.
O femeie din Bologna,care a născut un copil bolnav,l-a rugat s-o ajute. Sfântul i s-a arătat în vis,spunându-i să se roage timp de nouă marţi. A făcut cum i s-a spus şi rugăciunile i-au fost ascultate.
Crinul este simbolul faptelor sale
În tradiţia catolică,puritatea şi sfinţenia Sfântului Anton sunt reprezentate de crin,o floare imaculată precum îi sunt faptele. Printre cei care cred în tăria rugăciunilor către el se numără şi Mirabela B.,de 28 de ani,din Bucureşti. Ea povesteşte că este din nou sănătoasă datorită lui.
„Acum trei ani,mi-am pierdut vederea.Am fost la mulţimedici,dar mi-au tăiat orice speranţă. Şi totuşi,m-am rugat la Sfântul Anton. După câteva luni,în urma unei operaţii care părea fără rezultat,am început să zăresc câte ceva. Treptat,mi-am recăpătat vederea.”
Rugãciune către Sfântul Anton
La tine alergăm,Sfinte Antoane,care ai avut o inimă înflăcărată de dragoste către Dumnezeu şi către Aproapele. Spre tine ne îndreptãm plini de încredere,ca să mijloceşti harul pe care îl dorim din adâncul inimii. (spune dorinţa...).
Nu privi la nevrednicia noastrã,ci la slava lui Dumnezeu,care va fi preamãrit prin tine. În semn de recunoştinţã,vom cãuta sã ducem o viaţã conform învăţăturilor Sfintei Evanghelii şi să imităm virtuţile tale,ajutându-i pe cei săraci şi răspândind bine. Amin.