Ce trebuie să ştii despre Sfântul Gheorghe. Vezi şi ce datini se ţineau e 23 aprilie!
În fiecare an, pe 23 aprilie, creştinii îşi îndreaptă rugăciunile către Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, cel care şi-a jertfit viaţa pentru credinţă.
Orfan de tată
S-a născut în Capadochia, din părinţi creştini, însă a rămas de la o vârstă fragedă orfan de tată. Mama lui s-a mutat în Palestina, unde avea rude bogate. Tânărul a crescut cu frica lui Dumnezeu şi a ales să urmeze o carieră militară în armata romană. S-a remarcat prin curaj şi a avansat în funcţie până când a ajuns să facă parte din garda împăratului, fiind unul dintre oamenii lui de încredere.
Începutul prigoanei
Împăratul Diocleţian era păgân, dar până în anul 303 nu a luat nicio măsură împotriva celor care-l slujeau pe Hristos. Aceştia aveau aceleaşi drepturi ca aceia de alte religii şi puteau avea funcţii publice. Lucrurile s-au schimbat atunci când împăratul l-a luat drept însoţitor la domnie pe ginerele său, Galeriu. Acesta îi ura pe creştini şi şi-a convins socrul să-i oblige să renunţe la credinţa lor în favoarea zeilor păgâni. Cei care nu respectau ordinul plăteau cu preţul vieţii.
Exemplu de statornicie
Deşi putea să ţină sub tăcere credinţa sa şi să se bucure în continuare de privilegiile funcţiei sale, Sfântul Gheorghe s-a înfăţişat împăratului şi întregii sale curţi şi a mărturisit că este creştin. Diocleţian a ordonat arestarea şi întemniţarea sa. A fost torturat,lovit cu suliţa, tras pe roată,bătut cu vâna de bou, i s-au aşezat pe piept lespezi de piatră – însă nimic nu l-a convins să se lepede de Dumnezeu.
Un sfârşit tragic
Se spune chiar că, atunci când se afla în temniţă, Sfântul Gheorge a atins o persoană care-şi dăduse ultima suflare-şi care a înviat pe dată. Văzând minunea săvârşită, împărăteasa Alexandra, soţia lui Diocleţian a mărturisit că şi ea crede în Hristos. Deoarece nu a reuşit să-l înduplece prin tortură, împăratul Diocleţian a încercat să-l convingă pe Sfântul Gheorghe să renunţe la credinţa sa cu rugăminţi şi promisiuni, însă în zadar. Atunci împăratul a ordonat ca soţiei sale şi Sfântului Gheorghe să li se taie capetele. Pe drum spre locul unde trebuiau să fie sacrificaţi, împărăteasa Alexandra a murit, dar procesiunea a continuat. Înainte să fie decapitat, Sfântul Gheorghe s-a rugat lui Dumnezeu şi I-a mulţumit pentru toate binefacerile din timpul vieţii.
Împodobit în culoarea martirilor
Deoarece a fost militar, Sfântul Gheorghe apare zugrăvit în icoane cu platoşă şi cu sabia în mână,fiind înveşmântat în pelerină roşie,culoarea martirilor. În alte icoane, sabia este înlocuită de o suliţă, cu care omoară un balaur. Legenda spune că Sfântul Gheorghe a fost cel care a salvat cetatea Silena din Libia, care era terorizată de o arătare cu chip de şarpe.
Obiceiuri populare
În trecut, pentru ca gospodăria să fie ferită de duhuri rele, capul familiei, întotdeauna un bărbat, culegea rămurele înverzite pe care le aşeza la ferestre. Fetele care doreau să se mărite în acel an puteau să-şi vadă ursitul dacă priveau în acea noapte într-o carafă cu apă. De asemenea, pentru a vedea cine le iubeşte, puneau în drum coroniţe împletite din ramuri verzi. Cel care avea grijă să nu le calce şi le culegea de pe jos era cel care le iubea. O altă credinţă spunea că fetele care mergeau în dimineaţa de 23 aprilie în pădure şi culegeau mătrăgună, pe care mai apoi o agăţau de streaşina casei, aveau peţitori bogaţi.
Ştiai că...
...mormântul Sfântului Gheorghe se află în oraşul Lida, în Palestina? Tot aici se află candela sa,precum şi lanţurile cu care a fost întemniţat.
... Sfântul este ocrotitorul Forţelor Terestre ale Armatei Române? În tradiţia populară el este patronul agricultorilor, călăreţilor şi al fermierilor.
... ziua de 22 aprilie este cunoscută ca Sângiorzul vacilor sau Alesul? Marchează începutul anului pastoral, iar ciobanii aleg mieii şi stabilesc unde va fi aşezată stâna.