Pe urmele lui Iisus, în Ţara Sfântă

1 israel 107946 1920 jpg jpeg

Cândva, pelerinajul în Israel dura luni de zile. Astăzi, se ajunge mult mai uşor acolo, dar emoţiile sunt la fel de puternice. Chiar şi persoanele nereligioase nu pot rămâne indiferente latunci când ajung într-un loc sfânt, încărcat de istorie, tradiţie, măiestrie arhitecturală şi legende biblice.

Leagănul celor trei mari religii monoteiste – iudaism, creştinism şi islam – Israelul este o ţară mică, dar greu încercată de războaie şi de conflicte. Pentru evrei, este Pământul Făgăduinţei, adică darul făcut de Dumnezeu poporului său. Pentru creştini, este Ţara Sfântă, căci în aceste locuri s-a născut, a trăit, a făcut minuni, a fost răstignit şi a reînviat Iisus. Pentru musulmani este Pământul Sacru, unde au trăit Iisus şi Abraham, recunoscuţi ca profeţi importanţi în religia islamică. Pentru pelerini, indiferent de unde vin ei, Israel înseamnă toate aceste lucruri, loc dumnezeiesc, unde fiecare pietricică şi fiecare drop de apă sunt sfinte.

Ierusalim, oraşul spiritual

Indiferent de anotimp, razele soarelui dau o aură distinctă pietrelor albe şi roze din care s-au ridicat sinagogi, biserici, moschei sau case în tot felul de stiluri arhitecturale. Aromele îmbietoare furişate afară din bucătăriile caselor şi restaurantelor, cântecul clopotelor de biserică, glasurile înregistrate ale muezinilor şi rugăciunile evreilor ce răzbat de la Zidul Plângerii sunt, toate, parte din tabloul zilnic al cetăţii antice.

Oraşul Sfânt are 220 de monumente istorice, iar pelerinii încep, de obicei, explorarea cu o plimbare pe Muntele Măslinilor, care oferă o vedere panoramică asupra Ierusalimului. Aici, pe munte, creştinii au aflat că Iisus este Fiul lui Dumnezeu şi, tot aici, Mântuitorul a prezis distrugerea Ierusalimului. Intrarea în oraşul vechi, împrejmuit de un zid construit de sultanul otoman Suleiman Magnificul, se face printr-una dintre cele şapte porţi ale cetăţii. Deşi închisă acum, cea mai faimoasă era Poarta de Aur, care, conform credinţei ebraice, se va redeschide când noul Mesia va intra în Ierusalim. Tot atunci, la Judecata de Apoi, primii care vor învia sunt morţii din cimitirul de lângă poartă. Din acest motiv, un loc de veci aici ajunge până la 150.000 de euro.

Calea sufletului, un drum iniţiatic

Una dintre cele mai emoţionante plimbări prin Ierusalim este pe Via Dolorosa – sau Drumul Crucii. Acesta este drumul pe care Iisus l-a parcurs, purtând crucea, de la cetatea Antonia, unde a fost condamnat la moarte, la Golgota, unde a fost răstignit. De-a lungul traseului se fac 14 opriri semnificative, una dintre ele fiind la Biserica Sfântului Mormânt. Construită de Elena, mama împăratului Constantin, în secolul al IV-lea, pe locul răstignirii lui Iisus, biserica a fost reconstruită de mai multe ori, ultima dată de cruciaţi, în secolul al XII-lea. Oamenii care ajung aici nu vin singuri, aducând cu ei hainele sau fotografiile celor dragi, pentru a le sfinţi. Mai nou, pelerinii ating telefonul de pietrele sfinte ale bisericii pentru ca toţi cei din agenda lor să aibă parte de binecuvântare.

Zidul Plângerii

Deşi nu face parte din traseul „creştin“, mulţi dintre turiştii ecumenici care ajung în Ierusalim, trec şi pe la Zidul Plângerii, unul dintre cele mai importante locuri de pelerinaj ale evreilor. Vestigiu al zidului care înconjura curtea Templului iudeu, ridicat de regele Irod în anul 20 î.Hr., zidul este lung de 488 de metri, o bună parte fiind subterană. Oamenii care vin să se roage aici îngroapă în crăpăturile zidului bileţele cu cele mai fierbinţi rugi ale lor. Cele care cad sunt adunate şi îngropate pe Muntele Măslinilor.

Tot în oraşul vechi se află şi Moscheea Al-Aqsa, locul unde profetul Mohamed s-a înălţat la cer. Este cel mai vechi şi mai frumos lăcaş musulman din lume, cupola domului fiind placată cu aur.

Prin Galileea sacră

Deşi, în Ţara Sfântă, mai toate drumurile creştine duc la Ierusalim, există şi alte câteva locaţii ce nu ar trebui ratate. Una dintre ele este cel mai mare oraş din Galileea, Nazareth, unde a copilărit Iisus. Aici a coborât Îngerul Gabriel din ceruri pentru a-i vesti Mariei Naşterea Mântuitorului. Exact în acel loc a fost ridicată Biserica Bunei Vestiri. De altfel, în Nazareth începe Ruta lui Iisus, o plimbare prin Galileea ce acoperă 60 km. Traseul include Marea Galileei, lacul de apă dulce aflat la cel mai jos nivel de pe pământ (212,1 m), Muntele Tabor, unde s-a petrecut Schimbarea la Faţă a Mântuitorului şi se încheie în Capernaum, unde se află ruinele unui sat vechi de 2.000 de ani.

Steaua sus răsare

În colindele de la noi, i se spune Viflaim. În lumea largă, este cunoscut ca Bethleem. Oraşul se află în Cisordania, sub administrarea Autorităţii Palestiniene. De mii de ani, respiră aerul sacru al marilor momente religioase care i-au marcat istoria. Aici s-a născut şi s-a încoronat regele David al Ierusalimului şi tot aici a murit Rachela, mama lui Iosif şi a lui Benjamin, doi dintre cei 12 întemeietori ai seminţiilor lui Israel.

Şi pentru creştini este un oraş sacru, căci într-o grotă de pe uliţele sale s-a născut Iisus, iar un fenomen astronomic miraculos, Steaua de la Bethleem, i-a călăuzit pe cei trei magi către locul naşterii. De altfel, Biserica Naşterii şi Grota Laptelui sunt cele mai vizitate monumente ale locului.