Rolul grupelor sanguine în menţinerea sănătăţii, vitalităţii şi chiar controlul greutăţii corporale este un subiect îndelung dezbătut în cercetările medicale.

Mai mult decât atât, acestea extind importanţa grupei de sânge la nivelul principalelor procese fiziologice, metabolice dar şi sistemelor cu importanţă majoră pentru organism: sistemul digestiv şi cel imunitar.

Astfel, potrivit unui studiu, există o legătură strânsă între grupa de sânge şi riscul de a dezvolta anumite boli. 

“Grupa de sânge are legătură cu câteva afecţiuni precum infarctul, accidentul vascular şi tromboembolismele”, explică dr. Mary Cushman Blood, hematolog la Universitatea din Vermont. 


Boli de inimă

“Grupa de sânge are legătură cu câteva afecţiuni precum infarctul, accidentul vascular şi tromboembolismele”, explică dr. Mary Cushman Blood, hematolog la Universitatea din Vermont.

Mai exact, persoanele care nu au grupa 0, au un risc cu 60-80% mai mare de a dezvolta cheaguri de sânge periculoase. De asemenea, cei cu grupele A, B şi AB au un risc mai mare de boli coronariene, decât cei cu grupa 0, potrivit unui studiu făcut la Harvard School of Public Health.


Cancer

Cei ce au grupa de sânge 0 prezintă un risc mai mic de a face cancer gastric. 

„Cauza principală a cancerului gastric este un microb. Bacteria numită Helicobacter pylori este una dintre cele mai cunoscute cauze infecţioase ale cancerului gastric. Motivul pentru care tipul A de sânge – şi posibil şi B – este la un risc crescut de cancer gastric este legat de răspunsul inflamator diferit. Aceste persoane sunt mai predispuse la efectul acestei bacterii”, au descoperit cercetătorii de la Universitatea Vermont.


Pierderea memoriei

Un studiu efectuat pe 30,000 persoane la Universitatea din Vermont a arătat că cei cu grupa de sânge AB sunt cu 82% mai predispuşi să se îmbolnăvească de demenţă.


Sursă: doctorulzilei.ro