Cum să faci faţă geloziei
Să fii geloasă, din când în când, e ceva natural, însă în cazul în care te simţi aşa mai tot timpul, acest sentiment nu poate decât să te tragă în jos. Ţine cont de următoarele sfaturi ca să-ţi menţii relaţia pe linia de plutire.
E important să ai încredere în tine
Sentimentul de gelozie este declanşat de lipsa de încredere în sine şi de nesiguranţa relaţiei. Dacă ţi-e teamă că vei fi părăsită sau respinsă de cel de lângă tine,automat vei simţi nevoia să preiei controlul asupra situaţie. În timp,însă,gelozia duce la dezvoltarea unui comportament agresiv faţă de partener – vrei să ştii tot timpul ce face,simţi nevoia să te caute din ce în ce mai des,nu crezi că e potrivit să iasă doar cu prietenii lui etc. În orice caz,nu trebuie să te subestimezi şi nici să arăţi asta faţă de partenerul tău. Când ai nelămuriri şi te cuprind emoţiile negative,încearcă să-ţi analizezi şi să-ţi clarifici trăirile interioare. De ajutor sunt şi discuţiile cu partenerul. Doar aşa îţi vei putea da seama cu adevărat dacă există probleme sau sunt doar simple gânduri de-ale tale.
Evită să te compari cu alte persoane
Ţine cont de faptul că fiecare persoană are şi calităţi,şi defecte. Evită să te compari cu fostele partenere ale iubitului tău pentru că nu vei face decât să-ţi ridici semne de îndoială asupra ta. În plus,lipsa încrederii în tine îţi va schimba atitudinea când îl vei avea în preajmă. Ce importanţă are dacă a avut iubite de o frumuseţe fără cusur? Asta nu înseamnă că erau perfecte. Pe de altă parte,de ce te-ar deranja faptul că iubitul tău atrage atenţia femeilor din jur? Important este că voi doi formaţi un cuplu. Te-a ales pe tine cu un motiv,aşa că ignoră trecutul şi lucrurile lipsite de importanţă.
Recunoaşte-ţi comportamentul
Ca să scapi de sentimentele negative,încearcă să-ţi dai seama dacă reacţiile tale nu sunt exagerate. Când eşti stăpânită de gelozie,în mintea ta apar fel şi fel de scenarii care pot fi departe de realitate. Nu te lăsa pradă temerilor şi faptelor care se petrec doar în subconştientul tău. De obicei,gândurile negative atrag fapte care nu-ţi vor fi pe plac. În cazul în care eşti pusă în faţa unei situaţii neplăcute,e important să găseşti în tine resursele necesare să o depăşeşti. Fericirea vine din interior!
Sfatul specialistului
George Bozga, psiholog
Gelozia este un complex de emoţii,printre care furie,ruşine,dezamăgire,invidie şi iubire. Există diverse forme de manifestare,dar este bine de ştiut că sentimentul de gelozie corelează cu stima de sine. Sentimentele de nesiguranţă şi neîncredere adâncesc frica de pierdere a partenerului. De obicei,persoanele anxioase simt mai mult nevoia de a deţine controlul şi de a primi asigurarea fidelităţii partenerului. Acest tip de comportament este distructiv pentru relaţie,ducând în final la infidelitate sau separare. Partenerii trebuie să-şi asume responsabilitatea şi să discute,deschis,ce îi deranjează,ce acceptă şi ce nu acceptă într-o relaţie. Încrederea reciprocă este soluţia raţională într-o lume plină de tentaţii. Posesivitatea şi controlul manifestat asupra celuilalt nu reprezintă nicicând o soluţie pentru a-l ţine aproape,ci poate fi o cale către insuccesul relaţiei.