Cum treci peste o despărţire
Au fost făcute studii pe tema dificultăţii oamenilor de a se recupera în urma unei despărţiri dureroase. Şi anume foarte aplicat, extrem de profesionist. Păgubitul plângea, cercetătorii îi măsurau activitatea cerebrală prin electrozi puşi pe cap. Ţi-am zis că nu oricum!
Fii antenă!
Subiecţilor li s-au făcut măsurători ale activităţii creierului în două situaţii cu totul diferite. Într-una în care se uitau la o fotografie a fostului partener şi o alta când erau expuşi la un tip de căldură caracterizată de ei drept insuportabilă. Cercetătorii au observat că aceleaşi arii ale creierului erau activate în ambele situaţii. Cu alte cuvinte, creierul răspunde la fel atât la durerea emoţională, cât şi la durerea fizică.
Să treci peste o despărţire e similar cu vindecarea de o dependenţă
Păgubitul în dragoste e sfâşiat de durere, întocmai ca păgubitul care nu mai are acces la droguri. Ambii au acelaşi tip de durere. Sevrajul de o persoană e la fel ca sevrajul de un drog. Oamenii nu se pot concentra, nu pot dormi ca lumea, nu mai au apetit, sunt anxioşi, letargici, iritabili, plâng, sunt depresivi şi singuratici.
E mult mai greu să te desprinzi de cineva când ai acces la platformele de social media şi ştii cam tot ce face. Pentru eliminarea riscului de recădere, specialiştii sfătuiesc eliminarea oricăror lucruri care ar putea să le amintească de fosta sau fostul. Mai pe româneşte, „block“ şi „delete“!
În foarte puţine cazuri, durerea cauzată de pierderea cuiva drag poate să provoace anormalităţi ale activităţii cardiace. Dureri în piept, respiraţie sacadată, un nivel crescut de norepinefrină şi epinefrină, hormoni ai stresului, se resimt.
Nu înnebuneşti
Deşi ai fi tentată să crezi că-ţi pierzi minţile, ei bine nu se-ntâmplă asta. Toate efectele despărţirii tale sunt înrăutăţite de faptul că oamenii nu-ţi cunosc motivele supărării. Toată lumea se aşteaptă să te recompui de una singură, pe câtă vreme tot ce vrei e să te ghemuieşti în interiorul unei mingi. Nu eşti nebună. Toate efectele despărţirii tale se vor atenua pe măsură ce comportamentul tău va intra, cumva, într-un normal.
Nu-l mai idealiza
Când toate s-au surpat în jurul tău, asta-ţi mai lipsea, să-l idealizezi! Dă-l jos de pe piedestal, ca să nu-ţi intensifici durerea.
Şi încă ceva: nu căuta să-ţi explici nimic. Oricum, nu rezolvi nimic. Lasă lucrurile să treacă şi ia fiecare secundă aşa cum vine. Atunci când n-ai aşteptări de la cei din jurul tău, n-ai nici dezamăgiri. Asta să-ţi fie regulă în viaţă!
Sursa foto: shop.atperrys.com