Dacă bărbatul e pozitiv, cuplul durează mai mult
Căsătoriile tind să devină mai bune, dacă bărbatul are o personalitate agreabilă şi o sănătate bună, spune un studiu recent. Potrivit acestuia, sănătatea femeii e mai puţin importantă, în ecuaţia longevităţii mariajului, dar cercetătorii afirmă că pot să previzioneze cât durează o căsnicie în funcţie de starea bărbatului.
„Calitatea sănătăţii bărbatului e mai importantă decât a nevestei, pentru că ea e cea care generează conflictul“, spune James Iveniuk, cercetător la Universitatea din Chicago. În timp ce alte studii s-au axat pe calitatea mariajului sau a parteneriatului pe termen lung şi pe efectele acestora asupra sănătăţii celor doi, studiul naţional condus de Iveniuk a vrut să vadă cât e de benefic aportul fiecărui partener în parte pentru longevitatea cuplului. Au luat cupluri cu femei şi bărbaţi cu vârste cuprinse între 63 şi 90 de ani şi a vrut să vadă de ce relaţia acestora a durat atât de mult. După ce au analizat informaţiile şi starea de sănătate a partenerilor (au analizat şi alţi factori – ca de exemplu cât de agreabil tindea să devină fiecare dintre ei), autorii au ajuns la concluzia că celălalt trebuia să fie văzut într-o lumină pozitivă. Trăsăturile de personalitate îl energizează pe celălalt şi imprimă starea cuplului. Impulsivitatea şi dorinţa de control au fost alte criterii. De asemenea, cercetătorii au căutat să vadă cât de mult s-au criticat cei doi actanţi ai cuplului şi cât de mult se enervează unul pe altul. „Dacă sănătatea soţului nu e bună, soţia poate să dezvolte niveluri înalte de conflict“, spune Iveniuk. Opusul, însă, nu s-a dovedit a fi fost la fel de adevărat. Dacă soţia e bolnavă, soţul poate să solicite ajutorul altcuiva din familie pentru a avea grijă de casă. Nu se oboseşte el.
Prin urmare, potrivit acestui studiu, personalitatea bărbatului ar fi cea care dictează dacă doi parteneri vor avea o relaţie lungă şi frumoasă sau nu.