Trucuri care te ajută să eviţi certurile în cuplu
Există o mulţime de clişee legate de cearta în cuplu. Unii spun că certurile fac bine unei relaţii, căci sunt ca sarea şi piperul, alţii susţin că disputele între îndrăgostiţi reprezintă primul semn al rupturii. De cele mai multe ori, partenerii observă efectele neînţelegerilor, însă nu se gândesc şi la modul în care le-ar putea evita.
Uitaţi de reproşuri
Dacă nu eşti de acord cu modul în care gândeşte sau acţionează partenerul tău de viaţă într-o anumită privinţă, nu te grăbi să îi reproşezi acest lucru. Reproşurile acţionează exact ca un bumerang şi orice cuvânt dur se va întoarce înzecit împotriva ta. Dacă ştiţi că sunteţi amândoi caractere puternice, evitaţi să vă reproşaţi lucrurile negative şi încercaţi să le spuneţi într-un mod cât mai plăcut, care nu ar deranja nici pe cea mai morocănoasă persoană din lume.
Mai puţine contraziceri
Ţi s-a întâmplat, cu siguranţă, să te contrazici măcar o dată cu cel sau cea care îţi stă alături. Ba aveţi concepţii diferite despre viaţă, poate planurile de viitor nu corespund în totalitate sau pur şi simplu banii sunt un motiv de scântei. Nu spune nimeni că trebuie să fii de acord cu cel de lângă tine şi să îl urmezi îndoctrinată, dar poţi să îi respecţi opiniile şi să îi dai dreptate acolo unde merită. Reciproca e valabilă.
Ascultaţi-vă unul pe altul
De cele mai multe ori, atunci când un conflict e pe cale să înceapă, nu mai ai răbdare să îl asculţi pe cel din faţa ta, să vezi ce argumente are şi preferi să îi arunci o mulţime de cuvinte grele, spuse la nervi. Dar ai pretenţia să fii ascultată, ceea ce nu e tocmai corect. Oferă-i şansa de a te convinge de veridicitatea lucrurilor pe care le susţine şi încearcă să îi înţelegi punctul de vedere. E posibil să ajungi să priveşti problemele şi dintr-o altă perspectivă, care să te ajute, în cele din urmă, să le soluţionezi.
Atenţie la tonul vocii
Degeaba vrei să îi spui ceva persoanei pe care o iubeşti dacă ţipi la ea şi ai o atitudine de superioritate. Nu te costă nimic să fii un om calm, cu glas mieros, pe care să îţi facă plăcere să îl asculţi în orice moment. Nu uita că violenţa verbală este la fel de traumatizantă ca cea fizică, aşa că, uneori, cuvintele urâte provoacă mai multă suferinţă decât faptele. Alege să i te adresezi exact cum ţi-ai dori tu să îţi vorbească.
Cel mai înţelept cedează
Dacă simţiţi că lucrurile dintre voi devin agitate sau capătă o altă turnură, e important ca unul dintre voi să cedeze. Asta nu înseamnă că trebuie să îţi faci bagajele şi să pleci de acasă sau să te refugiezi într-o altă cameră. Poţi să iei o pauză sau să îţi ocupi mintea cu altceva. Ai grijă ca gesturile să nu accentueze tensiunea dintre voi, ci să vă ajute să vă reveniţi la starea iniţială.
Sursa foto