Te temi de ridicol? Uite cum să scapi de această frică!

1 59951 original jpg jpeg

Dacă ne oprim doar la un aspect al sentimentului de ridicol, acela de a te expune la luat peste picior şi la ironie, am putea spune că ai dreptate să te temi…

Vei fi surprinsă să constaţi că lucrurile nu stau însă întotdeauna aşa!

Teama excesivă de ridicol îşi are începutul – ca de altfel mai tot ceea ce ţine de existenţa noastră – în copilărie fiind mai mult sau mai puţin o chestiune de educaţie. Societatea se conformează unor reguli şi convenţii,pe care noi încercăm să le respectăm pe cât posibil. Familia este cea care ne dă direcţia iniţială. Într-o familie rigidă,convenţională,în care ironia este permanentă şi orice abatere de la reguli este sancţionată sau,în cel mai bun caz,luată în râs,copilul va dezvolta un accentuat simţ al ridicolului – simţ care îi va constrânge iniţiativele,creativitatea,capacitatea de a ieşi din comun. Or istoria se face cu creativitate şi iniţiativă.

Cum a fost Coco Chanel? Cuminte şi respectoasă? Dimpotrivă,a folosit jerseul pentru rochii,modelul marinar pentru ţinute moderne,a tăiat din poalele fustelor şi a creat pălării avânt-gardiste. Şi a găsit cliente! Femei capabile să depăşească stricteţea regulilor din societate şi să se expună chiar ridicolului. Lor le datorăm îndrăzneala şi emanciparea noastră  de astăzi.

Azi caraghios,mâine la modă

Te-ai gândit vreodată că moda însăşi este o convenţie? E suficient să ne amintim cum a evoluat de-a lungul timpului şi am vedea că ceea ce acum o sută de ani intra perfect în convenţie,astăzi ar părea pur şi simplu ridicol. Puneţi o rochie lungă cu danteluri,mitene şi pălărioară cu voaletă şi plimbă-te pe Calea Victoriei aşa cum făcea străbunica ta în fiecare duminică! Dacă nu sunt Zilele Caragiale în Bucureşti – ceea ce te-ar salva de ridicol – lumea s-ar uita la tine ca la urs.

Tot aşa ar fi dacă ai putea să te urci în maşina timpului şi ai descinde pe aceeaşi Calea Victoriei,cam acum o sută de ani,în colanţi cu o bluză transparentă şi o pereche de adidaşi… La astea adaugă şi o bicicletă cu schimbător de viteze,şi ai să vezi cât de tare vei speria tot coconetul ieşit la promenadă. Asta demonstrează clar că multe lucruri azi fireşti ar fi fost caraghioase,ridicole,expuse la oprobriu public cu ani în urmă şi vice-versa. Aşadar toate au timpul lor,la timpul lor.

Ridicolul bine temperat – un ingredient necesar

Într-un interviu,cunoscutul actor Ethan Hawkea declarat:„Cred că este datoria mea să încerc să par ridicol. Am învăţat de la actorii cu care am lucrat că nu primeşti nimic,dacă nu dai ceva. Dacă nu rişti să pari ridicol,nu o să faci nimic special.”  Într-adevăr nimic special nu poate fi creat în strâmta rigoare a regulilor (atenţie! nerespectarea legii nu intră în discuţie),dar cantitatea de ridicol admisă este de discutat.

Combinaţia ideală dintre îndrăzneală şi conformare nu este uşor de găsit. Cert este că,dacă ne conformăm tuturor impunerilor,riscăm să devenim nişte persoane şterse,lipsite de personalitate. Există desigur un loc  în care expunerea la ridicol trebuie luată în serios. Locul acela este iubirea. Când vorbim de iubire,situaţia devine mai complicată fiindcă în ecuaţie intră şi partenerul,implicit ceea ce simte el ca fiind ridicol,caraghios. Nimic nu doare mai tare,decât un gest care pentru tine înseamnă romantism şi care pe el îl face să râdă. Dacă atunci când tu vrei să faci dintr-o seară obişnuită una cu totul specială,el te întreabă sec:„Da’ ce-i Anu’ Nou?”,gândeşte-te bine,s-ar putea să nu fiţi potriviţi pentru planuri pe termen lung.

3 paşi de făcut dacă te sperie ridicolul

1.   Analizează atent „publicul”!Astfel vei ştii câtde deschis la minte esteşi dacă va fi capabil să înţeleagă comportamentul tău fără să-l eticheteze drept ridicol. Apoi hotărăşte dacă merită efortul să şochezi. 

2.    Cântăreşte bine ce rişti versus ce câştigi!Mai ales când este vorba despre jobul tău. Sunt locuri unde prea multă originalitate strică,unde se apreciază în mod deosebit alinierea la rigorile companiei. Ţine seama de asta!

3.   Fă-ţi curaj şi exprimă-te!Când te afli în competiţie şi ştii că pentru locul vizat de tine se bat mulţi alţii,arată-ţi potenţialul creativ fără teamă,ieşi în evidenţă. Din nou însă cu atenţie la regulile jocului!