Plăcintă împletită cu mere şi stafide

1 84881 original jpg jpeg

Scorţişoară, mere coapte şi stafide. Ce poate fi mai gustos într-o zi friguroasă de iarnă, decât o plăcintă caldă, care îţi îmbie mirosul, gustul şi văzul? Da, plăcinta împletită cu mere nu este doar gustoasă, ci şi foarte aspectoasă. Iată cum se prepară. 

INGREDIENTE

Pentru aluat:

- 2 ouă

- 10 g drojdie uscată (sau 25 g drojdie proaspătă)

- 100 g zahăr

- 250 ml lapte

- 60 g unt

- 525 g făînă

- 1/2 linguriţă sare

- esenţă de vanilie (sau orice aromă va place vouă)

Încearcă şi reţeta de papanaşi cu smântână şi dulceaţă, un deliciu din Moldova

Pentru umplutură:

- 1 kg mere

- 100-150 g zahăr (în funcţie de cât de dulci sunt merele)

- 1-2 linguri de amidon (în funcţie de cât de multă zeamă lasă merele)

- 1 pumn de stafide

- 1 linguriţă scorţişoară măcinată

Pentru uns plăcintă:

- 1 gălbenuş

- câteva linguri lapte rece

MOD DE PREPARARE

. Drojdia o amestecăm cu 1 lingură de zahăr, 50 ml lapte călduţ şi puţină făină. Omogenizăm şi lăsăm la loc călduţ până se umflă şi apar basicute la suprafaţă. 

Punem maiaua într-un bol, adăugăm apoi ouăle, restul de zahăr, sarea, untul topit şi răcit, esenţă de vanilie, laptele rămas şi făină puţin câte puţin. Frământam până se înglobează toate ingredientele şi obţinem un aluat elastic. Lăsăm la crescut până îşi dublează volumul. 

În funcţie de tipul de făină folosit sau de mărimea ouălor se mai adaugă făină dacă aluatul este prea moale sau lapte călduţ dacă

este prea vârtos.

Între timp, pregătim

.  

Se curată merele de cotoare şi seminţe. Se taie cubuleţe şi se pun într-o crăticioara. Adăugăm zahărul şi punem pe foc mic până se topeşte zahărul şi merele îşi lasă zeamă. Adaugă amidonul şi scorţişoară şi amestecă bine, dar cu atenţie, să nu se sfărâme merele. Când merele s-au înmuiat adaugă stafidele şi da deoparte de pe foc. 

Încearcă şi: Tort de biscuiţi fără coacere. Ingrediente simple, rezultat spectaculos!

Aluatul crescut se răstoarnă pe masă presărată cu puţină făînă şi se împarte în două părţi. Fiecare parte se întinde cu sucitorul într-o foaie subţire de cca 0.5 cm. Cu un cuţit bine ascuţit tăiem fâşii pe lateralele aluatului. 

image

Umplutura de mere, bine răcită, o repatizam pe mijlocul foii, între cele 2 rânduri de fâşii. Apoi începem să „împletim” făşiile, aducând câte una de pe fiecare parte şi suprapunându-le. Se procedează la fel cu a două bucată de aluat. 

Cu atenţie se pune plăcintă împletită într-o tavă tapetata cu hârtie de copt. Se lasă puţin la crescut, apoi se unge cu gălbenuşul de ou desfăcut cu câteva linguri de lapte rece. 

Tava se da la cuptor la foc mediu (150 grade, cuptor electric cu ventilaţie) pentru cca 30 de minute, până placina se rumeneşte. Când se răceşte, se pudrează cu zahăr. 

Sursă: dulciurifeldefel.ro



Recente

Tort Raffaello  Sursa foto shutterstock 556387186 jpg
Poza de cover  Importanta asigurarii de calatorie in strainatate Ce trebuie sa stii inainte de a pleca Barbat, aeroport, coridor, laptop, rucsac jpg
Supa crema de spanac  Sursa foto shutterstock 1900603345 jpg
Cum sa selectezi telefoanele mobile pentru fotografii uimitoare ghid complet jpg
a bathing ape ss25 cele mai tari lansari de streetwear (1) jpg
Biscuiti cu cocos si crema de caramel  Sursa foto shutterstock 1315504178 jpg
clickpentrufemei ro imam kurniawan qoGdi3R3ekQ unsplash jpg
pexels heyho 6585753 jpg
Chiftele cu spanac  Sursa foto shutterstock 2025214406 jpg
shutterstock 2452382063 jpg
shutterstock 2277522461 (1) jpg
Mulțumim, Daniela, Emilia și Marian! (2) jpg
Beneficiile utilizării unui cap de manechin cu păr natural pentru practica de hairstyling jpg
Ce instrumente nu ar trebui să lipsească din trusa unui tehnician de unghii jpg
Cornuri in doua culori  Sursa foto shutterstock 31163509 jpg
Clatite cu branza si spanac  Sursa foto shutterstock 1415857712 jpg
2148845995 jpg
Organizarea meselor zilnice pentru femeia modernă cum să folosești eficient lada frigorifică jpeg
Prajtura cu nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 1928203232 jpg
Budinca de orez cu peste  Sursa foto shutterstock 480607888 jpg