5 semne că ai probleme cu tiroida

1 62720 original jpg jpeg

Tiroida este unul dintre organele de care ar trebui să ai cea mai multă grijă, întrucât are rolul de a elibera hormoni, esenţiali pentru buna funcţionare a organismului. Iată care sunt principalele simptome care-ţi indică că poate fi ceva în neregulă cu ea.

Cele mai frecvente boli care pot afecta tiroidasunt hipotiroidia şi hipertiroidia. Hipotiroidia apare atunci când glanda tiroidă nu mai produce suficienţi hormoni. Cauzele sunt multiple,începând de la o dezvoltare deficitară a glandei încă de la naştere şi continuând cu o îndepărtare chirurgicală totală sau parţială a acesteia. Hipertiroidia constă în producerea excesivă de hormoni,ceea ce duce la destabilizarea funcţiilor organismului.

Oboseala inexplicabilă îţi arată că ai probleme cu tiroida

Te „simţi stoarsă de energie“chiar dacă te culci în fiecare seară la aceeaşi oră şi dormi suficient. Această stare poate fi cauzată de hipotiroidism. În lipsa numărului suficient de hormoni metabolismul încetineşte,iar odată cu el vor funcţiona mai greu şi celelalte organe. Din acest motiv îţi va fi în permanenţă somn,şi-ţi va fi greu să te concentrezi la sarcinile zilnice.

Cădere excesivă a părului

E normal ca din când în când să te confrunţi cu probleme de cădere a părului,mai ales primăvara şi toamna când este perioada sa de regenerare. Un număr mare de fire căzute într-un timp scurt poate indica o afecţiune de natură endocrină.

Hipertensiune şi senzaţie de sufocare

În cele mai multe cazuri hipertensiunea este o complicaţie a unei boli cardiovasculare,şi poate fi ţinută sub control cu ajutorul medicamentelor. Uneori însă simţi că nu mai ai aer,iar inima bate ca şi cum„ar vrea să sară din piept“. Această stare poate fi dată fie de un nivel fie prea scăzut,fie prea crescut al hormonilor tiroidieni,ce are ca rezultat afectarea bunei funcţionări a sistemului cardiovascular.

Instalarea unei stări de apatie

Dacă în urmă cu puţin timp simţeai că eşti plină de viaţă,iar acum nici nu-ţi vine să te ridici din pat ar putea fi un prim semn al unei probleme tiroidiene. Nivelul de serotonină din creier,aşa numitul hormon al fericirii,este condiţionat de buna funcţionare a glandei tiroide. În lipsa lui,te vei simţi din ce în ce mai tristă şi vei fi predispusă la apariţia depresiei.

Poftă de mâncare exagerată

Oricât de mult ai mânca,nu te simţi niciodată sătulă,iar hainele sunt din ce în ce mai mici. Toate aceste simptome ar trebui să te pună pe gânduri,întrucât sunt indicii ale hipotiroidismului.  Un nivel prea scăzut de hormoni îţi deschide pofta de mâncare şi vei lua în greutate.

Glanda tiroidăeste responsabilă de buna funcţionare a multor organe din corp. Riscul de a suferi de afecţiuni ale tiroidei creşte cu 30% după vârsta de 35 de ani.

Sfatul specialistul

Dr. Adriana Dragu,medic medicină internă,Clinica Ameos

5fd50e4f0f09e74a7830dee3dca856a7 jpg jpeg

Sensibilitatea la căldură,febra,creşterea frecvenţei scaunelor,tulburările ciclului menstrual şi infertilitatea pot fi semne de hipertiroidie. De asemenea,pacienţii pot avea şi osteoporoză din cauza deficitului de calciu. Tratamentul constă în  administrarea de medicamente sau problema poate fi rezolvată printr-o intervenţie chirugicală. Pe de altă parte,hipotireoza dobândită se manifestă prin oboseală,dezinteres şi sensibilitate crescută la rece. Tratamentul constă în administrarea de hormoni.

Citeşte şi:

3 alimente bune pentru tiroidă

Învaţă să recunoşti cancerul de tiroidă