Ce poate ascunde oboseala

1 70645 original jpg jpeg

Te simţi obosită mai tot timpul şi cu greu te concentrezi la sarcinile de peste zi? Deşi de multe ori „vinovatul“ principal este lipsa de odihnă, starea de epuizare continuă poate semnala şi unele probleme grave de sănătate.

Boli cardiace

O parte dintre afecţiunile inimiipot avea ca simptom senzaţia de oboseală. Dacă te simţi lipsită de puteri,deşi nu ai făcut un efort prea mare este posibil să suferi de cardiopatie ischemică,boală ce afectează arterele inimii.

Când cantitatea de sânge care irigă muşchiul inimii nu este suficientă,apare starea de slăbiciune,de moleşeală. Indicat ar fi să-ţi faci un set de investigaţii cardiace pentru ca medicul să pună un diagnostic corect şi să-ţi prescrie tratamentul de care ai nevoie.   

Anemie

Deşi nu este considerată o problemă gravă de sănătate,anemia se numără printre afecţiunile care se manifestă şi sub formă de oboseală. Senzaţia de frig,de ameţeală,dar şi cea de epuizare fizică şi psihică se resimt mai intens cu atât mai mult în timpul perioadei de menstruaţie.

Lipsa de fier din organism,asociată cu slaba oxigenare a organelor duc treptat la apariţia stării de extenuare. Pentru a vedea dacă suferi de anemie,medicul de familie îţi poate recomanda o serie de analize de sânge. Alimentele bogate în fier şi suplimentele care conţin acest mineral te ajută să scapi rapid de anemie.   

Citeşte şi:

3 băuturi care reduc senzaţia de oboseală

Combate oboseala în 7 paşi!

Afecţiuni tiroidiene

Cea mai întâlnită dintre problemele tiroidiene,hipotiroidismul este o altă problemă ce se poate „ascunde“ în spatele stării de oboseală. În momentul în care glanda tiroidă nu reuşeşte să producă suficienţi hormoni tiroidieni,metabolismul devine mai lent,iar organismul resimte starea de slăbiciune prelungită.

Statisticele recente de la nivel naţional arată că aproximativ 10% dintre femeile cu vârsta de peste 65 de ani suferă de hipotiroidism. Administrarea medicamentelor specifice şi alimentaţia adecvată ajută ca boala să fie ţinută uşor sub control.

Diabet

Apetitul crescut,scăderea în greutate şi starea de oboseală permanentă sunt doar câteva dintre „semnalele“ diabetului. În cazul persoanelor care suferă de această afecţiune cantităţile de zahăr rămân în sânge şi nu sunt transformate de celule în energie. Mai mult,persoana urinează des şi pierde minerale din organism. De aceea,starea de oboseală accentuată şi de iritabilitate se resimt pe tot parcursul zilei.

Alte boli care au ca simptom oboseala:

-    apneea – problemele de respiraţie din timpul somnului poate cauza oboseală;-    rinita alergică – strănuturile consecutive,durerile de cap şi congestia nazală favorizează apariţia stării de slăbiciune;-    depresia – oboseala este adesea asociată cu stările de tristeţe sau de anxietate;-    fibromialgia – durerile de la nivelul muşchilor şi tendoanelor duc în timp la epuizare.

Caseta specialist – medic Călin Ciubotaru

Când starea de oboseală apare fără o cauză aparentă şi persistă în ciuda odihnei adecvate,atunci trebuie căutate cauzele medicale ale acesteia. Practic orice boală cronică ce slăbeşte organismul se poate manifesta la început doar prin oboseală nejustificată:surmenajul cronic,depresie,consumul repetat de alcool sau droguri,hepatitele,bolile cronice renale sau cardiace.

Şi anemiile,problemele pulmonare,infecţiile (virale,bacteriene sau parazitare),tuberculoza,bolile endocrine,dar şi cancerele de orice fel pot sta în spatele stării de oboseală.

Ea mai poate apărea şi imediat după ce ai mâncat:direcţionarea unui procent important din volumul de sânge către tubul digestiv şi creşterea nivelului glucozei în sânge-aşa numita hiperglicemie postprandială-generează o stare de somnolenţă fiziologică.



Recente

pasca fara aluat reteta selgros jpg
Cozonac cu nuca si stafide  Sursa foto shutterstock 257974991 jpg
Cele mai bune cereale pentru micul dejun  Sursa foto shutterstock 429528310 jpg
Curatenie de Paste jpg
sRGB 24 SU1 PR LINEN LDIV 01 6246 online jpg
Cum poți compune o ținută rock, dar extrem de feminină jpg
torturi jpg
shutterstock 239166247 jpg
Cheesecake cu visine  Sursa foto shutterstock 257497624 jpg
menstruatie jpg
mătuşă jpg
medic  foto   Shutterstock jpg
Paste cu sos pesto  Sursa foto shutterstock 156789950 jpg
Cum se curăță ecranul televizorului jpg
nuntă  foto   Shutterstock jpg
Cum alegi oja semipermanentă potrivită și cum se întreține corect jpg
Cum stii daca te ingrasi din cauza tiroidei  Sursa foto shutterstock 332045699 jpg
Caderea parului are legatura cu menopauza  Sursa foto shutterstock 2189042279 jpg
Prajitura cu biscuiti si crema de zahar caramelizat  Sursa foto shutterstock 268179653 jpg
O scriitoare britanica a alergat 30 de minute pe zi  Ce efecte a observat  Sursa foto shutterstock 136301591 jpg