Ce semne îţi arată că ai un ficat bolnav

1 71079 original jpg jpeg

Funcţia principală a ficatului este de a metaboliza substanţele nutritive din alimentele pe care le consumăm, ajutând digestia. Acesta îndeplineşte peste 500 de funcţii diferite, de aceea este indicat să mergi la medic de îndată ce observi că ceva nu este în regulă.

Ţi se schimbă culoarea pileii

Primul semn care îţi arată că ai probleme cu ficatul este decolorarea pielii în galben palid. Acest lucru se întâmplă atunci când ficatul este în imposibilitatea de a elimina toxinele din organism,acumulându-se astfel bilirubină sub piele.

Ai probleme digestive

Te confrunţi cu anumite probleme,cum sunt balonarea,constipaţia,indigestia? Toate sunt semne ale unui ficatstresat. Balonarea este însoţită adesea de dureri de stomac şi de gaze.

Ai dureri articulare

O altă funcţie a ficatului este de a elimina toxinele din sânge. Când sângele este în imposibilitatea de a ajunge la tendoane,muşchi şi alte ţesuturi apar durerile în partea superioară a spatelui şi ochiise usucă. Un astfel de disconfort şi durere continuă pot duce la oboseală.

Eşti mai mereu obosită

Oboseala cronică poate indica faptul că ficatul este suprasolicitat iar organismul tău lucrează din greu pentru a repara acest lucru.

Urina este mai închisă la culoare

Acesta este un semn evident al ficatului stresat. Urina îşi schimbă culoarea când nu bei suficientă apă. De altfel,şi scaunul îşi poate schimba culoarea şi consistenţa. Dacă ai consumat suficiente lichide,modificările de culoare ale scaunului sunt un indicator bun că nu ai probleme de sănătate.

Modificări ale dispoziţiei

Când ficatul este stresat,poate afecta emoţiile. Depresia,furia,nerăbdarea şi iritabilitate sunt simptome comune ale unui ficat care nu funcţionează bine.