Ce trebuie să ştii când mergi la analize

1 72167 original jpg jpeg

Dacă te-ai decis să-ţi faci un control mai amănunţit sau dacă medicul ţi-a recomandat un set de teste este bine să te pregăteşti înainte de acestea, pentru ca rezultatele să fie corecte.

Recoltarea sângelui

Analizele la sânge se fac dimineaţa,pe nemâncate. Nu consuma alimente grase şi dulciuri la cina din ziua precedentă. Totodată,dacă urmezi un tratament medicamentos,este recomandat să întrebi medicul de familie dacă este necesar să întrerupi pastilele. De asemenea,este de preferat ca recoltarea să nu fie efectuată în timpul menstruaţiei.

Citeşte şi:

Învaţă să „traduci“ analizele medicale!

5 analize medicale pe care trebuie să şi le facă orice femeie

Testul Babeş-Papanicolau

Fiecare femeie trebuie să meargă,în fiecare an,la un consult ginecologic. Cancerul de col uterin şi infecţiile bacteriene se depistează doar cu testul Babeş-Papanicolau. Acesta presupune recoltarea unor celule de la nivelul colului (capătul îngust al uterului situat superior de vagin). Cu cât se depistează mai devreme cancerul de col uterin,cu atât şansele de vindecare sunt mai mari. Totodată,cu ajutorul testului Papanicolau se descoperă modificările celulelor din col,care ar putea sugera predispoziţia spre dezvoltarea ulterioară a unui cancer de col uterin.

De regulă,atunci când se efectuează testul Papanicolau se examinează şi secreţia vaginală. Femeile care au peste 30 de ani trebuie să facă şi testul HPV (human papillomavirus),o infecţie care se transmite sexual şi care poate dezvolta cancer. Şi femeile însărcinate pot face acest test. Examinarea nu are nici un risc asupra sarcinii.

Înainte de a-ţi face acest test este bine să ştii câteva lucruri:

  •  Recoltarea se face în a 14-a zi a ciclului menstrual;
  •  Se interzice contactul sexual cu 48 de ore înainte de efectuarea testului;
  •  Evită duşurile intravaginale şi nu folosi creme vaginale,supozitoare,medicamente sau ovule,cu două zile înainte de test;
  •  Nu utiliza tampoane în zilele anterioare efectuării testului.

Colonoscopia

Este o procedură care permite vizualizarea rectului şi a colonului cu ajutorul unui tub flexibil,prevăzut cu o mini-cameră,numit colonoscop. Cu ajutorul acestei examinărise pot depista polipii,cancerul colorectal,ulceraţiile şi hemoragiile.

Cu două zile înainte de examinare nu consuma legume,fructe,seminţe sau cereale,indiferent dacă sunt fierte sau crude. Totodată,nu folosi cărbune medicinal,sulfat de bariu,laxative sau suplimente cu fier. Poţi să mănânci,în schimb,supe strecurate,zeamă de compot,ceaiuri,cafea slabă şi o masă cu carne la prânz. În ziua în care faci colonoscopia nu mânca nimic până la efectuarea investigaţiei.

Radiografia

Implică expunerea unei zone a corpului la o doză mică de radiaţii ionizante pentru a reproduce imagini din interiorul corpului. Radiografia este o procedură care îi ajută pe medici să diagnosticheze pneumonia,cancerul pulmonar şi fibroza. Femeile însărcinate trebuie să evite să facă o radiografie toracică,deorece radiaţiile pot fi dăunătoare fătului. Dacă totuşi este necesară efectuarea radiografiei,acestea vor purta un şort special din plumb,care protejează fătul. În timpul investigaţiei evită să porţi bijuterii.

Electrocardiograma

Este un test care măsoară impulsurile electrice ale inimii. Cu ajutorul electrocardiogramei se evaluează simptomele unei afecţiuni cardiace,precum durerile de piept,ameţelile,palpitaţiile,sau funcţia cardiacă,atunci când există factori de risc pentru boli cardiace,cum sunt diabetul zaharat,fumatul,hipertensiunea arterială. Multe medicamente pot schimba rezultatele electrocardiogramei. Din acest motiv trebuie să-l informezi pe medic despre toate medicamentele pe care le-ai luat. Înainte de efectuarea investigaţiei înlătură-ţi toate bijuteriile.