Sfaturi pentru combaterea alergiilor

1 66841 original jpg jpeg

Alergiile sunt un răspuns imunitar anormal de puternic al organismului, la contactul cu alergenii. Iar aceştia sunt, de obicei, elemente cât se poate de banale din mediul înconjurător.

În special primăvara,polenuldă de furcă persoanelor sensibile. Rinite,conjunctivite,astm,urticarie – acestea sunt simptomele cele mai frecvente ale alergiei la polen.

Ce poţi face?Nu ieşi din casă în zilele vântoase,ţine geamurile închise şi foloseşte un  aparat de aer condiţionat cu un sistem bun de filtrare.

Părulanimalelordeclanşează alergii din cauza proteinelor secretate de glandele specifice,din pielea animalelor. Aceleaşi proteine sunt prezente în saliva lor. Simptomele aferente se pot manifesta la câţiva ani de la expunerea persoanei la acest tip de alergeni,şi pot persista luni de zile după ce persoana nu se mai află în contact cu animalul.

Dacă părul animalului tău de companie îţi provoacă neplăceri,creează un spaţiu – în camera ta,spre exemplu – în care prietenul blănos nu are acces. Evită covoarele,aspiră des şi spală în mod regulat animăluţul.

Acarienii,organismele microscopice care se ascund în praful din casă,se activează în condiţii de umezeală şi se hrănesc cu celulele moarte ale oamenilor şi animalelor,la fel şi cu polen,bacterii şi fungi.

Alungă-i,menţinând condiţii stricte de igienă în casă,scuturând zilnic păturile,pernele şi aşternuturile,spălând des husele de pat,cearceafurile,feţele de pernă,folosind perne hipoalergenice. Evită să ţii în casă covoare persane,animale împăiate,pluşuri,draperii.

Mucegaiurilesau sporii de mucegai,inhalaţi de către persoanele sensibile,cauzează reacţii alergice. Există multe tipuri de mucegaiuri,şi toate au nevoie de umiditate ca să se dezvolte.

Evită activităţile care te pot aduce în contact cu mucegaiurile:greblatul frunzelor în grădină,sortatul cărţilor vechi din debara... Ventilează zonele umede din casă.

Anumite alimente– lapte,fructe de mare,ouă,arahide sau nuci – chiar şi în cantităţi infime,pot declanşa rapid reacţii alergice severe:dificultăţi de respiraţie,urticarie,vomă,diaree,umflături în jurul gurii.

Elimină din dieta zilnică alimentele care-ţi fac rău. Citeşte cu atenţie etichetele – ingredieţii  alergeni sunt menţionaţi obligatoriu. Dacă ai ingerat,din greşeală,alimente interzise,e nevoie să ţi se facă urgent o injecţie cu epinefrină.