5 motive să nu renunţi la ciocolată

1 67171 original jpg jpeg

Consumată cu plăcere de 4.000 de ani încoace, ciocolata a fost iniţial o băutură amară băută pentru fortificarea corpului şi ca afrodiziac. De-a lungul vremii, i s-au descoperit tot atâtea beneficii pe cât de diverse au devenit formele sub care este savurată în prezent.

O ciocolată de calitate,consumată cu măsură îţi va aduce numai beneficii în privinţa sănătăţii. Una veritabilă conţine unt de cacao şi 75-80% substanţă uscată de cacao,puţin zahăr pudră,are o culoare închisă,textură fină,la rupere nu scoate un sunet înăbuşit şi se topeşte rapid în gură,în loc să se fărâmiţeze sau să se lipească pe dinţi sau cerul gurii.

Îţi asigură elemente nutritive necesare

Consumul de ciocolată amăruie îţi aduce fibre solubile (11 g la 100 g de ciocolată) şi minerale:fier,magneziu,zinc,potasiu,seleniu. Nu este de dorit,însă,un consum de 100 de grame de ciocolată pe zi,mai ales că ar însemna să-ţi aducă un aport de 600 de calorii. Câteva bucăţele de ciocolată îţi aduc şi acizi graşi şi cafeină,de aceea este ideal să n-o mănânci înainte de culcare.

Ştiai că...

...în cacao şi ciocolată neagră se găsesc antioxindaţi,polifenoli şi flavonoide,în cantitate mai mare decât în ceaiul verde,în vinul roşu şi în fructele de pădure,inclusiv în afine?

Îmbunătăţeşte circulaţia sângelui

Bună pentru inimă,ciocolata autentică are şi darul de a scădea tensiunea arterială,nu numai de a ameliora circulaţia sângelui îndeosebi la extremităţi. Pentru a beneficia de protecţia ei şi pentru a te feri de bolile cardiovaculare,alege mai degrabă ciocolata neagră,cu un conţinut ridicat de cacao,peste 65-70%.

E bună pentru diabetici

Consumată la ocazii speciale,dar în cantitate mică,1-2 pătrăţele,ciocolata amăruie este benefică şi diabeticilor. Flavonoidele din compoziţia ei favorizează reacţia celulară la insulină. Şi pofticioşii care au restricţie la dulciuri in cauza unui nivel ridicat de colesterol„rău” pot să mănânce ciocolată. Acidul stearic scade riscul de înfundare a vaselor de sânge din cauza formării plăcilor de aterom.

Îţi ridică moralul

Când ai o dispoziţie proastă,tot 2-3 cubuleţe de ciocolată te pot ajuta să readuci starea de bine. Acţionează ca un antidepresivşi stimulează producerea de serotonină,hormon al fericirii. Contra stresului este benefică şi datorită magneziului pe care ţi-l conferă.

Te ajută să fii dinamică

Mulţumită potasiului pe care-l are în compoziţie,ciocolata acţionează ca un energizant,îţi îmbunătăţeşte memoria şi stimulează activitatea musculară. Nu are multă cofeină,însă prezenţa ei îţi creşte capacitatea de concentrare.