Condimentul care te scapă de problemele digestive. Este aur pur pentru sănătate

cardamom 7mm 7 5mm 500x500 jpeg

Cardamonul este unul dintre cele mai scumpe condiment din lume, preţul lui fiind depăşit doar de şofran, vanilie şi trufe, fiind considerat “regina condimentelor” în India.

Cardamomul are un parfum deosebit, fin şi puternic, dulce şi iute, ce lasă pe limbă un gust de lămâie, camfor şi portocală.

În plus, având în compoziţia sa peste 120 de substanţe, cardamonul are numeroase beneficii asupra sănătăţii.

Proprietăţi terapeutice:

Digestie - Ca şi ghimbirul, din a cărui familie face parte, cardamomul combate multe probleme digestive. Folosiţi-l pentru a combate greaţa, aciditatea, balonarea, arsurile de stomac, lipsa apetitului sau constipaţia. Se administrează 3 căni de ceai pe zi.

Detoxifiere - Consumat regulat, cardamomul ajută corpul să elimine toxinele prin rinichi.

image

Diuretic - Motivul pentru care cardamomul este un detoxifiant atât de bun este acţiunea sa diuretică. Curăţă tractul urinar, vezica, rinichii, eliminând toxinele, apa în exces şi combătând infecţiile.

Depresie - Calităţile de antidepresiv ale cardamomului nu au fost încă studiate, dar medicina ayurvedică foloseşte ceaiul de cardamom pentru combaterea depresiilor. Se administrează 3 căni de ceai pe zi.

Halenă - Pentru că are o acţiune antibiotică îm¬potriva bacteriilor dăunătoare, îndepărtează mirosul gurii (inclusiv pe cel de usturoi) cât ai bate din palme. Se mestecă încet 3-5 capsule de cardamom. Sau se pune un vârf de cuţit de cardamom măcinat în cafea, aşa cum se obişnuieşte în ţările arabe.

image

Intoxicaţii - Se recomandă consumul zilnic, pe stomacul gol, a 10 seminţe întregi de cardamom.

Răceală - Cardamomul este foarte eficient şi în tratarea răcelilor, a tusei şi a bronşitei, mai ales când acestea sunt însoţite de frisoane. Se iau 4 g de cardamom, 2 g ghimbir şi 2 g boia iute (toate măcinate fin), se amestecă cu 4 linguriţe de miere şi se consumă toată cantitatea în cursul unei zile, împărţită în 3 porţii, cu 15 minute înainte de masă.

Cancer - Studii efectuate pe animale la Institutul Cancerului din India arată că acest condiment inhibă creşterea şi chiar distruge celulele canceroase.

Hipertensiune - Administrarea de 3 g de cardamom pe zi, timp de 12 săptămâni, poate reduce sem-nificativ tensiunea arterială.

Antioxidant - Multe dintre vitaminele, fitonutrienţii şi ule¬iurile esenţiale din cardamom acţionează ca antioxidanţi, eliminând radicalii liberi şi întârziind îmbătrânirea celulară.

Antibacterian - Uleiul esenţial din seminţele de cardamom inhibă dezvoltarea virusurilor, bacteriilor şi a ciupercilor.

Antiinflamator - La fel ca ghimbirul şi curcuma, rudele sale, cardamomul are proprietăţi antiinflamatorii prin care reduce durerea şi umflăturile, în special la nivelul mucoaselor gurii şi ale gâtului.

- Medicina populară indiană foloseşte cardamomul ca un puternic afrodisiac, care ajută în disfuncţiile erectile.

Sursă: formula-as.ro, doctorulzilei.ro