Ştii ce schimbări aduce noul regim Dukan?
Controversata dietă Dukan, care-ţi promite 10 kg în minus în timp record, a fost recent revăzută şi îmbunătăţită de autorul ei. Care sunt atuurile noii versiuni? Află mai jos!
Vechiul regim Dukan a fost intens criticat pentru că ar dăuna sănătăţii. Fiind un regim mono-alimentar,bazat în special pe aport de proteine,se crede că poate duce la carenţe de vitamine şi minerale,fibre (de unde riscul mare de constipaţie),precum şi la risc de oboseală cronică,iritabilitate,lipsă de energie (din cauza lipsei totale a glucidelor de pe lista alimentelor admise).
Totuşi,multe femei ţin acest regim fiindcă dă rezultate spectaculoase.
În ce constă noul regim
În noua variantă a regimului,accentul este pus pe proteine vegetale,şi se permite folosirea îndulcitorului de tip aspartam sau Stevia. Autorul curei spune că acest regim este valabil inclusiv pentru vegetarieni.
În ceea ce priveşte carenţa de vitamine care i se reproşează dietei,Dr. Dukan susţine că de fapt e vorba de un deficit temproar de subtanţe nutritive,cauzat de reducerea firească a porţiilor de alimente care pot fi consumate. Autorul recomandă inclusiv suplimente cu vitamine în perioada de „atac“ a curei,adică în prima săptămână. După ce a fost atinsă greutatea dorită,persoanele pot consuma zilnic cele 5 fructe şi legume necesare unui stil de viaţă sănătos.
Ce se mai schimbă în noul regim
Nu se mai recomandă alternanţa „o zi proteine“ – „o zi proteine şi legume“. Fiecare zi are un program propriu,ideea fiind de a lărgi treptat gama alimentelor autorizate.
De luni până joi se pierde intens în greutate (cel puţin 1 kilogram),vineri e ziua pentru stabilizare,iar sfârşitul de săptămână nu e aşa de strict,din punct de vedere al alimentelor interzise.
Cum era regimul iniţial
Vechiul regim propunea 4 etape distincte:
- Etapa de atac,care dura între 5 şi 10 zile,în timpul căreia persoana nu consuma decât proteine animale (carne slabă,pui,peşte,fructe de mare,jambon slab,ouă,lactate degresate),fără limită de cantitate.
- Etapa de alternanţă a proteilor animale cu cele vegetale,când se puteau consuma toate proteinele din faza anterioară,plus legume crude sau gătite,fără restricţii.
- Etapa de consolidare:când persoana care a atins greutatea dorită putea introduce în alimentaţie mici porţii de feculenţi (fasole,linte),brânză,pâine integrală,fructe. O zi pe săptămână rămânea totuşi dedicată proteinelor.
- Etapa de stabilizare:consta dintr-o zi de proteine pe săptămână,în rest fiind permise feluri de mâncare gătite.