Ştii cu adevărat ce înseamnă alimente bio?

1 65122 original jpg jpeg

Suntem ceea ce mâncăm, spune o vorbă înţeleaptă. Alimentele bio – organice, sau ecologice - par a fi o opţiune „curată” şi sănătoasă într-o lume invadată de chimicale. Dar ştii ce presupune certificarea bio?

Consumatorii acestui gen de produse ştiu că „bio” sau „eco” înseamnă nu numai o hrană mai potrivită metabolismului lor,dar şi în armonie cu mediul înconjurător.

Până la urmă,totul este o chestiune de opţiune şi de educaţie,pentru că o alimentaţie „curată” te ţine,cu siguranţă,departe de cabinetul doctorului.

Ce înseamnă „bio”

Agricultura ecologicăeste un procedeu modern de a cultiva plante,de a îngrăşa animale şi de a produce alimente,care se deosebeşte fundamental de agricultura convenţională.

Spre deosebire de cele zise naturale sau provenite din agricultura convenţională,produsele certificate astfel sunt obţinute din ingrediente rezultate în urma unor tehnologii nepoluante.

Sunt tehnologii în care nu s-au utilizat organisme modificate genetic,îngrăşământ şi pesticide de sinteză,stimulatori şi regulatori de creştere.

Fără îngrăşăminte,fără aditivi

Legumele,fructele sau cerealele bio trebuie să fie cultivate în sol netratat cu îngrăşăminte chimice de cel puţin 2-3 ani (2 ani pentru culturile anuale şi  3 ani pentru culturile perene),şi să conţină cel puţin 70 % ingrediente organice.

Pe scurt,un produs bio a fost obţinută din zone în care solul,aerul,apa,sunt monitorizate foarte strict. În plus,alimentelor de acest tip nu li se adaugă aditivi chimici de sinteză (coloranţi,conservanţi).

Preţurile acestor produse sunt,de obicei,mai mari cu 20-40 % faţă de cele obişnuite,deoarece cultivarea implică procedee de mai mică productivitate,care folosesc mai puţine mijloace mecanizate şi mai multă mână de lucru calificată.

Citeşte şi:

„Păcăleşte-ţi” pofta de dulce cu alimente bio

Soluţii bio pentru tenul gras

Citeşte eticheta!

Ca să fii sigură că ceea ce cumperi e un aliment bio veritabil,învaţă să citeşti cu atenţie eticheta.

Pe eticheta oricărui produs organic sunt obligatorii următoarele menţiuni:referirea la modul de producţie ecologic;numele şi adresa producătorului/prelucrătorului;sigla,numele şi codul organismului de inspecţie şi certificare care a efectuat inspecţia şi a eliberat certificatul de produs ecologic;sigla „AE”.Aceasta din urmă garantează ca produsul,astfel etichetat,provine din agricultura ecologică şi este certificat de un organism de control.

Atenţie!Produsele care se vând sub denumirea de „natural”,„ţărănesc” sau „tradiţional” nu intră automat în categoria „bio”.