Profesorulul universitar doctor Dumitru Constantin Dulcan, medic neurolog şi psihiatru, dar şi autorul unui număr mare de monografii, tratate, lucrări şi cărţi de o mare valoare ştiinţifică, a vorbit în cadrul unui interviu despre pagubele pe care stresul de creează organismului nostru. 

Potrivit acestuia, stresul atacă neuronoo, sistemul iminitar, dar şi ADN-ul.

"Stresul are un rol foarte nefericit. Stresul este reacţia pe care o are organismul la o traumă care poate să fie fizică, psihică, emoţională. Stresul în organism are efect asupra a trei elemente structurale esenţiale: neuronul, ADN-ul, adică substratul genetic al organismului, şi sistemul imunitar. În ceea ce priveşte neuronul, stresul blochează neurogeneza, formarea de noi neuroni sau formarea de noi conexiuni. Şi iată că în secolul nostru vorbim de o frecvenţă din ce în ce mai mare, de o morbiditate crescândă a bolii Alzheimer, deci a pierderii capacităţii intelectuale", a declarat prof. dr. Dumitru Constantin Dulcan.


Cum ne ferim de stres? Prin detaşare, susţine medicul. 

"Trebuie să te aperi încercând să te detaşezi, asta înseamnă autoeducaţie, să cunoşti ceva despre tehnici de apărare de stres şi, sigur, să-l eviţi. De exemplu: te duci la şeful tău şi, dacă ştii că o să-ţi facă scandal, deja să anticipezi, să încerci să fii cât se poate de indiferent, să-ţi pui un baraj", a mai precizat. 


Sursă: doctorulzilei.ro