Din fericire, există trucuri pe care le poţi folosi, nu doar împotriva frigului, ci şi a cheltuielilor inutile la factura de electricitate. Ştiai că pentru a pătrunde căldura cât mai mult în locuinţă este recomandat să laşi caloriferele libere? De asemenea, dacă locuinţa ta nu este orientată spre Nord, bine ar fi să laşi soarele să pătrundă în interior. Dar mai multe în articolul de mai jos:

Trucul 1

Foarte important atunci când optezi pentru un anumit sistem de încălzire pentru casă este să îţi cunoşti foarte bine bugetul.

Dacă eşti adepta încălzirii pe baza energiei electrice poţi alege din zeci de aeroterme de diferite tipuri şi dimensiuni pentru un plus de căldură în locuinţă. Având în vedere că 60% din energia existentă într-o casă este folosită pentru încălzire, trebuie să fii atentă atunci când hotărăşti care va fi sistemul de încălzire.

De altfel, poţi alege şi centrale termice pentru casa ta, precum cele murale care funcţionează cu ajutorul combustibilului gazos, centrale termice în condensare, cele pe combustibil solid ori centralele electrice. Acestea din urmă sunt folosite în speciale pentru locuinţele temporare, dacă ai o casă în zonă rurală, la munte sau la mare şi pe care nu le foloseşti permanent şi reprezintă o soluţie potrivită.

Trucul 2

Felul în care aeriseşti locuinţa contează! Specialiştii sugerează să nu rabatezi  geamurile dacă ai termopane, deoarece în acest fel pierzi foarte multă căldură. Lasă geamurile larg deschise pentru câteva minute, astfel vei avea o casă nu doar aerisită, dar şi călduroasă.

Achiziţionează draperii groase. Temperatura în locuinţa va rămâne constantă dacă vei lăsa jaluzelele trase împreună cu draperiile groase. În magazine găseşti o paletă bogată de draperii în culori cât mai plăcute, accesibile pentru orice buzunar.

Nu lăsa uşile deschise. Fă-ţi un obicei de a închide uşa după tine când ieşi din cameră. Învaţă-i şi pe cei dragi să-ţi urmeze exemplul, deoarece în acest mod vei păstra căldura cât mai mult timp în interior.

Trucul 3

Izolaţia este crucială deoarece economiseşti mai mult de 10% din cheltuielile la factura de încălzire. Izolaţia se poate realiza atât la exteriorul, cât şi la interiorul locuinţei. Zeci de materiale pot fi folosite pentru acest proiect, cum ar fi: celuloza, pluta, vata minerală bazaltică, polistirenul expandat/ extrudat, tencuiala termoizolantă etc.

Aceasta este de mare folos nu doar pe timpul iernii, dar şi în perioada călduroasă a anului, dacă utilizezi aparat de aer condiţionat.

Trucul 4

Pompele de căldură pot să fie o opţiune bună dacă eşti eco-friendly. În acest mod se reduc emisiile de dioxid de carbon, având sursă de căldură gratuită direct de la elementele naturii: sol, apă şi aer.

Şi ca să păstrăm tonul eco-friendly, un trend din ce în ce mai răspândit şi care prinde şi în ţara noastră din ce în ce mai mult, ai şi opţiunea de a folosi panouri solare. Este drept, această metodă este scumpă, dar pe termen lung îţi vei recupera investiţia iniţială.

Este adevărat că factura la căldură creşte ameţitor în sezonul rece, dar fiecare este dator să găsească metode potrivite conform bugetului şi spaţiului în care locuieşte. Trăim în secolul XXI, iar tehnologia avansează cu paşi ameţitori, ceea ce ne ajută să găsim soluţii perfecte atât pentru a salva din buget, cât şi pentru a ne creşte confortul zilnic.

Sursa photo: Shutterstock