O dietă funcţionează diferit de la o persoană la alta, pentru că în unele cazuri arderile sunt mai bune, în altele digestia e leneşă. Nu te lua după cei care spun că o anumită dietă te poate scăpa de un număr fix de kilograme. Suntem unici, iar rezultatul unei cure de slăbire nu poate fi altfel. Anumite greşeli, însă, făcute cu bună ştiinţă sau cele nevinovate produc un efect negativ similar pentru toată lumea: frânează arderile caloriilor, chiar dacă urmezi în continuare dieta.

Exagerezi cu alimentaţia sănătoasă

Ai inclus în dieta obişnuită nucile, avocado, pastele integrale, uleiul de măsline şi ciocolata neagră, pentru că sunt produse naturale şi sănătoase, dar nu uita că şi acestea au destul de multe calorii. Consumă-le cu moderaţie, chiar dacă te-ai hotărât să mănânci doar alimente bogate în nutrienţi şi fibre necesare sănătăţii. De exemplu, un avocado de mărime potrivită este bogat în acizi graşi esenţiali Omega-3, însă au peste 200 de calorii.

Sari peste micul dejun

Este, poate, cea mai gravă greşeală pe care o poţi face în timpul curei de slăbire. Săritul peste cea mai importantă masă a zilei duce aproape sigur la eşecul dietei. Probabil te-ai gândit că astfel poţi mânca mai mult la următoarea masă. Din păcate, raţionamentul acesta este greşit. Mai mult, studiile în domeniu au dovedit că oamenii care iau micul dejun slăbesc mai uşor, pentru că nu mai sunt tentaţi să mănânce dublu la prânz şi cina. 

Mănânci stând în picioare

Ciuguleşti câte ceva în timp ce te plimbi prin casă, de la frigider la laptop, să zicem, în speranţa că vei scuti ceva timp şi nu vei mai mânca aşa de mult. Vrei să-ţi spun de ce nu funcţionează această practică? Pentru că mesteci şi înghiţi mâncarea fără să o savurezi şi fără să-ţi dai seama când te-ai săturat. De fapt, mănânci mecanic şi ai multe şanse să consumi mai multe calorii decât ţi-ai propus.

Faci comparaţii

Suntem unici şi avem metabolisme care acţionează diferit. Când urmezi o dietă în grup, încearcă să nu-ţi compari rezultatele cu ale celorlalţi colegi. De exemplu, urmând acelaşi regim cineva a slăbit două kilograme, iar tu abia ai dat jos 500 de grame. Nu ceda! Continuă să ţii dieta şi vei reuşi să mişti acul cântarului. E posibil ca tu să ai arderile mai lente sau poate corpul tău s-a obişnuit cu porţii mici de mâncare şi nu „simte“ că e la dietă. Dar resursele se vor termina, şi atunci organismul va da semnale de alarmă că pierde „puteri“. Nu uita să bei apă! Hidratează-te cu cel puţin 2 litri de apă zilnic şi fă mişcare, cel puţin o jumătate de oră pe zi. Antrenamentele la sală nu se fac pe stomacul gol, pentru că efortul fizic îţi creşte poftă de mâncare.

Iei pastile de slăbit

Ai auzit că unele pilule înhibă pofta de mâncare şi te gândeşti că acestea te vor ajuta să slăbeşti mai repede? Cele mai multe care au substanţe active periculoase pentru sănătate se dau cu reţetă de la medic! E adevărat, anumite medicamente accelerează metabolismul, deci grăbesc arderile caloriilor, şi controlează pofta de mâncare. Din păcate, de obicei, după ce termini cutia cu pastile, apetitul îşi va reveni la normal, ba chiar va fi mai mare, pentru ca organismul trebuie să recupereze resursele pierdute.

Găseşti scuze

În timpul dietei, e bine să fii mai egoistă. Cine nu ştie că femeile, mai ales cele cu copii, au tendinţa să se neglijeze, pentru a fi la dispoziţia celor apropiaţi. Dacă vrei într-adevăr să slăbeşti, trebuie să găseşti timp şi pentru tine! Scuzele nu sunt acceptate.

@shutterstock