Casa, un pericol pentru papagali

1 46738 original jpg jpeg

Papagalii sunt nişte fiinţe foarte sensibile. Se stresează uşor, au nevoie de linişte, nu rezistă la curent, la miros de fum.

Dacă le deschidem uşa coliviei şi îi lăsăm liberi prin casă,pericolele se înmulţesc simţitor. Astfel,înainte de a face această mişcare,trebuie să luaţi toate măsurile de precauţie.

De asemenea,nu-l lăsaţi niciodată singur prin casă atunci când sunteţi plecaţi.

Medicul veterinar Andreea Niculae din cadrul cabinetului Pet Stuff din Bucureşti (str. Dezrobirii) ne spune care sunt pericolele dintr-o casă şi cum le putem preveni.

Acvariul

Dacă aveţi acvariu cu peşti,acoperiţi-l atunci când lăsaţi papagalul liber prin casă. Sau,dacă este prea complicat,limitaţi accesul zburătoarei.

Aerul condiţionat

Ventilatorul poate fi o adevărată capcană pentru papagali. Chiar şi curenţii de aer emanaţi de aerul condiţionat îl pot îmbolnăvi. Dacă acum,în sezonul rece,vreţi să încălziţi încăperea cu aer condiţionat,mutaţi colivia papagalului în altă parte.

Plantele de apartament

Unele plante de ghiveci,cum ar fi ficusul sau trandafirii japonezi,sunt toxice pentru papagalii atraşi de verdeaţă.

Uşile şi ferestrele deschise

Asiguraţi-vă că toate ferestrele şi uşile de acces de afară sunt închise. Ba mai mult,ele trebuie acoperite cu o perdea,jaluzele sau draperii,pentru că pasărea nu observă obstacolul şi s-ar putea izbi de geam. Perdeaua,de asemenea,trebuie să fie una uşoară,astfel încât să nu se rănească dacă se încurcă în ea.

Copiii

Celor mici le plac păsările. Viceversa nu este valabilă. Copiii îi pot stresa cu ţipetele lor,îi pot răni atunci când îi iau în mână

Caloriferul

Nu atât temperatura la contact este periculoasă,cât aerul fierbinte din apropierea caloriferului. Inhalat de papagali,acesta le poate afecta plămânii. Când îl lăsaţi liber prin casă,încercaţi să reduceţi temperatura caloriferului sau să-l acoperiţi,cumva.

Sursele de căldură

Bucătăria în sine e un loc periculos pentru papagali. Mai ales atunci când gătiţi. Focul aprins de la aragaz,oalele cu mâncare fierbinte,chiar şi aburul îi pot fi fatale. Asiguraţi-vă că uşa e închisă sau că toate vasele sunt acoperite. Lumânările ornamentale nu trebuie nici ele să ardă atunci când papagalul e liber prin încăpere. De asemenea,fierul de călcat trebuie pus la loc ferit,atunci când este încins. Pasărea se poate aşeza pe el.

Alte animale

Papagalii s-ar putea împăca doar cu animalele “tăcute”,cum ar fi broaştele ţestoase,iguanele,peştii sau cu alţi papagali. O pisică s-ar putea urca până la colivia lui şi l-ar putea răni. Un câine,de asemenea,l-ar putea stresa cu lătratul lui. Aşa încât,dacă ai astfel de animale de companie,nu trebuie să-ţi mai iei papagal pentru că nu va rezista.